ZETApress

hírportál

Válámi ván a MAMÜ-ben

Find xA Magyar Műhely Galériában tegnap este Mauer Dóra nyitotta meg Lénárd Anna ? Sophia Pompéry: Potenciális izék című kiállítását, mely 2010. január 8-ig tekinthető meg munkanapokon, 9 és 17 óra között az Akácfa utca 20-ban.

Válámi ván, de nem ez az igazi ? mondta valaha Arkagyij Rajkin. Bizonyos dolgok lehetségesek, mások nem. Például be tudom fűzni a cipőmet és, mondjuk, el tudok utazni Berlinből Budapestre. De nem tudok a levegőben járni és Európát sem tudom összehajtani, mint egy térképet stb. Magunk közt szólva a lehetetlen dolgok vannak többségben… Kár… Ugyanakkor miért ne próbálkozzon az ember a lehetetlennel ? tudván, hogy a kudarc is lehet kreatív ? írta Sophia Pompéry a Potenciális izékről.

Ez a rajzsorozat kis anyaggyűjtés: geometriai és matematikai elemek, információtöredékek ? helyenként az internetről, máshol elvesztett iskolásfüzetekből, de főképp az agyamban az évek során kényszerűen lerakódott, tudásnak nevezett halmazból. Van köztük okosság, a legtöbbjük butaság, és ez utóbbiak kiválóan alkalmasak arra, hogy képzőművészeti alkotások alapjává váljanak ? vallja Lénárd Anna a Potenciális izékről.

Festőhalál a galériában

Az Alkotás utcai MOM Park Galéria tegnaptól az egyik legjelentősebb hazai középgenerációs képzőművész, az 51. Velencei Biennálén is szerepelt Kicsiny Balázs munkáját mutatja be. A szobafestő halála nem más, mint egy ajtó nélküli szoba, amelybe belépni nem, csak az ablakon át lehet betekinteni. A fekete-fehér kockásra festett szobában festékes edények, félredőlt létra látványa fogadja a nézőt. A padlón fekete-fehér kockás figura fekszik, kezéből kihullott fekete és fehér festékes ecsettel. A jelenet munkavégzés közben bekövetkezett balesetet imitál. Hogy valójában mi történt, arra nincs egyértelmű válasz. Csak a végkifejlet, a szobafestőn beteljesedő végzet látható. A művész szerint olyan átváltozás ez, mint a balladában, ahol a vadász válik szarvassá, vagy mint a bevásárlóközpontban, ahol a vásárló áruvá változik.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Pepita történetek | ZETApress

Szóljon hozzá!