ZETApress

hírportál

Festmények a Mátrában

Magyarország festménykiállítását Bézi Péter, a Fiatal Művészek Galériája ? Hotel Helia kurátora nyitotta meg április 28-án szombaton délelőtt Heves megyében, a mátraszentimrei Vadvirág Hotelben. A festmények Szilágyi Sándor, Hubert Tibor, Bézi Péter, Timea Gulisio, ef Zámbó István, Forster Jakab, Balassa Juli alkotásai. A tárlat május 30-án szerdáig látogatható.

Szerették volna, ha Őexcellenciája Wening Exhipobo Fatandari, Indonézia magyarországi nagykövete mond köszöntőt, aki sajnos előző nap egy protokolláris eseményre hivatkozva lemondta a megjelenését, beszéde viszont felolvasásra került. A nagykövet asszony régi ismerős a Kárpát utcai Hotel Heliában: 2015. október 2-án pénteken délelőtt Ebbie Vebri Adrian indonéz fotóművész egynapos vándorkiállítását nyitotta meg. Reméljük, hogy hétvégén a Városligeti fasor 26-ban, az Indonéz Nagykövetség kerti partiján újra találkozhatunk vele! Fotóink Bézi Péter felvételei.

Kedves Alkotók és Látogatók! Kedves mártaszentimrei lakosok! Jó napot kívánok! Engedjék meg, hogy külön köszöntsem a kiállítás kurátorát: Bézi Pétert, a Fiatal Művészek Galériájának tulajdonosát, aki felkért engem, hogy megnyitó beszédet tartsak ezen a jeles eseményen, valamint vendéglátónkat, Eperjesiné Arankát, a Hotel Vadvirág Szálloda igazgatóját, a kultúra elhivatott támogatóját. A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület vezetőjét is külön köszöntöm. Mindannyian nagyon hálásak vagyunk, hogy teret és otthont adott a kiállításnak!

Nagy öröm számomra, hogy Indonézia nagyköveteként Magyarországon megismerhettem a magyar kultúrát és Indonéziában több fórumon, könyvben is bemutattam már Indonéz embereknek Magyarországot. Számomra, mint tiszteletbeli magyarnak fontos Magyarország és a magyar művészet. Így nyilvánvaló, hogy a magyar tájakról készült festmények a magyar emberek részére sokkal fontosabb, érzelmileg kötődő, mint egy külföldi részére. Nem tudhatom másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám ? ezt a Radnóti Miklós versidézetet választották a Magyarország kiállítás címének. A teljesen különböző stílusú, technikájú festők azt a kérést kapták, hogy magyarországi tájakat, jeleneteket mutassanak be, mégis a közös téma: Magyarország egységessé teszi a kiállítást.

Hadd méltassam röviden, büszkeségeinket a kiállító művészeket, alkotókat: Szilágyi Sándor építész, tájképfestő mindig is büszke volt paraszt származására. Hubert Tibor matematika professor nyugdíjas éveiben kezdett hobbiként festeni. Bézi Péter művészeti menedzser, művészeti szervező nemcsak Magyarországon, indonézi ösztöndíjasként is tanulta a festészetet. Timea Gulisio írónő hobbija a festészet. Ráczné Kalányos Gyöngyi autodidakta cigány származású óvónő képein a élettémák jelennek meg. (Tavaly október 7-én megnyílt kiállítása idekattintva olvasható.) Foster Jakab festőnek egy mátrai téli tájképét mutatjuk be. Balassa Juli textilfestő az Iparművészeti Egyetem textilszakán végzett professzionális festő. Körző Frigyes festő autodidakta módon tanult, több képe is található az Indonéz Követségen.

A festő mindig a saját érzéseit és benyomását is megfesti, ez teszi érdekessé a kiállítást. Nem minden mondható el fényképpel, írott szóval. Nem is gondolnánk, milyen szerepe lehet a festészetnek, menyire formálhatja a jövőbeli visszatekintést. Ez egy picit kortörténeti lenyomat is. Nagy szerepe volt régen a fotózás elterjedése előtt is a festészetnek: egy-egy régi épület festményen szerepelt, fotó nem is készült róla. Egy-egy helyben készült festmény a helyieknek mindig nagyobb értéket képvisel…

Nem szaporítanám tovább a szót, ezennel a kiállítást megnyitom, mindenkinek jó szórakozást, valamint elmélyülést kívánok a gyönyörű alkotásokban! Köszönöm szépen, hogy meghívtak! ? fejeződött be a nagyköveti köszöntő, melyet Bézi Péter olvasott fel a megnyitón.

Szóljon hozzá!