ZETApress

hírportál

Józsefvárosi Hangulatok

Labus Attila fotóművész Hangulatok című kiállítása nyílt meg tegnap este a Józsefvárosi Galériában. A hatvan kép egy része szociofotó, másik fele reklámgrafikára emlékeztet, míg további része számítógéppel absztrahált festői forma. Mindegyik mű gondolkodásra készteti nézőit.

A hatvanas-hetvenes évektől tömegcikk lett a fényképezőgép, mégsem vált mindenki fotóművésszé, mondta Gerber Pál képzőművész a megnyitón. A laikusok azóta is csak a családi eseményeket, esküvőket, keresztelőket, temetéseket fényképezik. Ugyanez a helyzet az időközben elterjedt videókkal is. Ha vesz valaki egy kamerát, s megörökíti az eseményeket, még nem vallhatja magát filmkészítőnek. Azt is tudnia kell, hogy mit fényképez, s az alkalmas pillanatban kell exponálnia.

Labus Attila olyan, mint egy jó vadász, aki folyton csőre töltött puskával járja az erdőt, hallgattuk tovább a méltató szavakat. Állandóan nála van a fényképezőgép, állandóan készenlétben áll várva az alkalmas pillanatot. Fotói is telitalálatok, melyeket január 29-ig tekinthetünk meg a József körút 70-ben.

Ugyancsak január végéig látható ugyanott az egy nappal korábban megnyílt Találkozás az idővel című fotókiállítás. Kovács Ádám fotóművész 15 képéről Nagy Gyula, a galéria igazgatóhelyettese mondott méltató szavakat a lelkes közönségnek.

Szóljon hozzá!