ZETApress

hírportál

Művészeink Algírban

2017. október 7-én délben Őexcellenciája Abdelkader Dehendi, Algéria Magyarországra akkreditált nagykövete mondott köszöntőt Ráczné Kalányos Gyöngyi festőművész kiállításának megnyitóján a Fiatal Művészek Galériájában, ahol a művésznő egy algériai témájú festményét a nagykövet úrnak ajándékozta.

Már előtte is beszélgettünk Abdelkader úrral arról, hogy érdemes lenne Algírban is kiállítást létrehozni és felkérésemet a nagykövet úr is megerősítette. 2018. január 7-től 11-ig szerveztem meg a kiállítást az algíri Palace de Kultura Baya Galériában, melyet Őexcellenciája Pritz Helga, Magyarország algériai nagykövete és Őexcellenciája Azzedine Mihoubi, Algéria kulturális minisztere nyitottak meg. A megjelenteket magam köszöntöttem ? tudtuk meg Bézi Pétertől, a Fiatal Művészek Galériája kurátorától.

Kiállító művészek: Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrász, Mihály Anna szobrász, Úr Eleonóra batik festő, Kovács P. Attila fotós, Tóth Rudolf festő, Moldován Zsolt festő, Bézi Péter festő-szervező. A művészek kiállítottak vagy tagjai a Kárpát utcai Fiatal Művészek Galériájának. A kiállító tér a kulturális palota-kulturális minisztérium része, gyönyörű kilátással nagy ablakokkal, és fazettás menyezettel. A galériát a legnagyobb algériai művészről, Baya festőnőről nevezték el. Tízfős stáb segített a kiállítás berendezésében és lesték minden kívánságunkat. A megnyitón mintegy száz fő vett részt, 6-7 tévéstáb készített felvételeket, riportokat a kiállító művészekről. Úgy a művészek, mint a fogadó fél, a Kulturális Minisztérium nagyon sikeresnek ítélte meg a kiállítást.

1 hozzászólás