ZETApress

hírportál

Sajtókávéház a vendéglátósoknál

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum földszinti Orfeum-termében, a Kulteában látták vendégül az újságírókat a hét elején. Mint Kiss Imre múzeumigazgató elmondta, a múzeumban nem tud számunkra teával szolgálni. A terem neve nem is erre, hanem a Kulteum szóra utal, annak nőnemű alakja. A magyarázat azért volt újszerű számomra, mert a Média köztudottan a Médium többes számú, s nem nőnemű alakja.

A múzeum ősszel múlt negyven éves, de csak pár hónapja költözött át a várbeli Fortuna utcából a belvárosi Szent István térre. A korábbi épületét privatizálták, s ott nyílt meg a Szent György Fogadó. Annak a helynek a felújítása mintegy másfélmilliárd forintot emésztett volna fel, míg az új hétszáz négyzetméteres terület belakását 150 millió forintból gazdálkodták ki.

A térről belépve a Gundel Károly emlékkiállításra érkezünk. A falakon számos fotót láthatunk a híres vendéglős életéből. Továbbhaladva a következő terembe, egy újabb időszaki kiállítást, Az utca képeskönyvét nézhetjük meg. 1885 és 1945 közötti kereskedelmi plakátokat láthatunk, és korabeli kritikájukat olvashatjuk a tárlókon.

A múzeum tervei között szerepel a XX. század elejét bemutató korábbi állandó kiállítás újbóli felépítése is az első emeleten, de ezt eddig anyagi lehetőségek hiányában nem tudták megtenni. A szükséges pénzek előteremtésére számos elképzelésük van. Konferenciákat terveznek, s eddig már két szakmai programjuk is volt. Megkezdődött a báli szezon, így táncmulatságokra is bérbe adhatnák termeiket.

Állandóság az időszakosságban

A pincében egy trezorrendszert szeretnének bemutatni, hiszen a vendéglátásban és a kereskedelemben minden a pénz körül forog. A mai pénzeknél maradva nem tudják még, hogy a tulajdonos váltás mit hozhat számukra? A GKM-től rövidesen átkerülnek az OKM-hez, s szó van több múzeum összevonásáról, közös üzemeltetéséről is. Az MKVM viszonylag kisszámú személyzettel, 17 fővel működik.

A vendégek kulturált kiszolgálásához a kulturált mellékhelyiségek is hozzátartoznak, s a múzeumnak emiatt sem kell szégyenkeznie. A korabeli vécékultúra bemutatását mégsem tervezik, pedig Európában eddig csak Amszterdamban készült hasonló. Kuriózum lehetne ez nálunk a Szent István Bazilika szomszédságában.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Ahová a király is gyalog jár

Szóljon hozzá!