ZETApress

hírportál

Ínyesmester a Krúdy-házban

Az ÍnyesmesterAz Ínyesmester ? Magyar Elek emlékezete című időszaki kiállítás nyílt tegnap 18 órakor Óbudán, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Köszöntőt mondott Kiss Imre múzeumigazgató, a 2018. április 1-jén Húsvétvasárnapig látható tárlatot Fehér Béla újságíró, gasztrotörténész nyitotta meg.

Hogyan mutassuk be Magyar Eleket? ? Hősünk nevét leginkább csak a sajtótörténészek vagy Budapest szerelmesei ismerik: a Magyarország napilap jeles szerkesztőjét és a Pesti históriák szerzőjét tisztelik benne. És ha azt mondjuk, a legnagyobb magyar Dante-kutató kisöccse, a Telefonhírmondó első bemondója, fogház-viselt párbajhős, százkezű újságíró, a kormányzó kitüntetettje, a férj és apa?? Még mindig semmi? Akkor jöjjön a varázsszó: Az Ínyesmester! Jaj, hát persze, ott volt nagyanyáink, anyáink konyhapolcán, meg is van még, darabokra hullva, pecsétesen, de a múltkor is abból csináltuk a nyulat? Na ugye!

Az új időszaki kiállításon egy ember lép elénk, a vállán háromnegyed viharos évszázad történelmével, körülötte az átalakuló várossal, írógépében minden idők legirodalmibb magyar szakácskönyvének kéziratlapjával. A családban őrzött bútorok, tárgyak, fényképek és kazalnyi apróbb-nagyobb relikvia segítségével idézik fel Magyar Elek, az Ínyesmester emlékét. Rendező: Saly Noémi, grafika: Kiss Hajnalka.

Gyerekzár a dédunokától.

Mécs Anna GyerekzáraMagyar Elek (1875?1947) könyvéből dédunokája: Mécs Anna olvasott föl két mesét a megnyitón. Magyar Fruzsina és Mécs Imre lányának, Magyar Bálint unokahúgának Gyerekzár című 144 oldalas könyve a minap jelent meg 1500 példányban a Scolar Kiadó gondozásában. Bemutatója december 14-én csütörtökön 19 órakor lesz a józsefvárosi Premier Kultkaféban, az Üllői út 2-4-ben.

Egy kislány, aki szeretne megtanulni zongorázni, de a zongoratanárnő inkább az ujjaira csapja a zongora fedelét. Egy fiatal lány, aki valami öröklődő génhiba folytán nem tud megállni a növekedésben. Egy fiatal lány, aki keresztény akar lenni, de sehogy sem sikerül. Egy fiatal lány, aki zsidó akar lenni, de sehogy sem sikerül. Fiatal lányok, akik egyszerre keresztények és zsidók. Fiatal lányok, akiket nem érdekel az egész. Fiatal nők, akik szeretnék megérteni az apjukat, de sehogy sem jön ki a matek. Fiatal nők, akik szeretnék megérteni a férfiakat, de sehogy sem jön ki a matek. Egy fiatal nő novellái, aki egy matematikus lírai arányérzékével ír, és akinek figurái sebezhetőségükben is önazonosak.

Szóljon hozzá!