ZETApress

hírportál

Anna asszonysorsa

Megesett lány, cselédsors, háború, épülő szocializmus. A XX. század története rendkívüli kiállításon elevenedik meg a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum: Anna. Változatok székely asszonysorsra című időszaki kiállításán a Nemzeti Múzeumban mától 2018. április 29-én vasárnapig.

Két fiktív történeten keresztül, a kisember szemszögéből láttatja az elmúlt évszázadot a szinte minden szempontból rendhagyó kiállítás ? tudtuk meg a délutáni sajtóbejáráson. A kiállítás főszereplője fiktív személy, alakját a képzelet szülte megannyi megtörtént eset alapján. Anna személyében egy egyszeri székely lányt ismerhetünk meg, akinek 1937-ben 17 évesen sorsfordító döntést kell hoznia: megtartja-e egy szerelmes este nem kívánt gyümölcsét vagy sem? Akár igent mondunk Annával, akár nem, mindkét esetben megnézhetjük, hogyan alakult az élete a XX. század viharai közepette.

Mindkét fiktív történet a történetírásnak és a néprajz-tudománynak azt a hagyományát követi, amely a kisember történetét a nagy történelem lenyomataként értelmezi. Annát láthatjuk anyaként, gazdasszonyként, kulákként, gyári munkásként, de megismerhetjük cselédként, a holokauszt alatt, sőt az állampárt híveként és magányos nyugdíjasként is. A bemutatott tárgyak nem a történeti múzeumokban megszokott módon közvetítik az általuk hordozott információt, hanem saját, hiteles történetük helyett egy elképzelt történetet mondanak el.

A kiállítás másik újdonsága, hogy Anna 1989-ben elmesélt történetei nem betűkön, olvasmányokon keresztül jutnak el a látogatókhoz, hanem Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője hangján, egyes szám első személyben, mobiltelefonos applikáción keresztül hallgathatók meg. Ezáltal a fiktív elbeszélés és a hiteles múzeumi tárgyak is jól megkülönböztethetővé válnak, hiszen a hagyományos tárgy- és enteriőrleírásokon keresztül a díszletek mögött láthatóvá válik a tudomány által feltárt valóság is. Mobiltelefonok ingyenesen kölcsönözhetők az információs pultban!

A Magyar Nemzeti Múzeumban látható kiállítás koncepciója, szokatlan elbeszélésmódja azért is különleges, mert székelyföldi muzeológusok ötlete alapján született meg. A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum sikeres tárlata a marosvásárhelyi állomás után érkezett Budapestre, ahol kiegészülve április végéig fogadja a közönséget. Amikor a Nemzeti Múzeum a kiállítást befogadja, olyan történetmesélésnek nyújt helyet, amely megeleveníti a XX. század ismeretlenül is ismerős szereplőit, és arra biztatja a látogatót, hogy maga is feltegye a kérdést, ő ebben a helyzetben hogyan cselekedett volna? A kiállításhoz tárlatvezetések, előadások, zenei programok, beszélgetések kapcsolódnak. A diákcsoportok számára többek között pszichológus által vezetett foglalkozást hirdet a múzeum.

Szóljon hozzá!