ZETApress

hírportál

A matematika csodái

Hegyessy Tamás programozó matematikus alkotásaiból nyílt kiállítás a Ferencvárosi Pincegalériában. A művek nem szimplán számítógéppel generált fraktálok, hanem jóval többek annál. S hogy mik, arról Misángyi Balázs, Tamás kollégája beszélt a megnyitón.

A fraktálok olyan alakzatok, melyben a sok kis alakzatot bármekkorára is fokozzuk, mindig ugyanolyat kapunk. Ilyenek például a bárányfelhők, melyeknek bármely kis összetevője ugyanolyan, mint az egész nagy felhő. Itt nem ilyen alakzatokat láthatunk, hanem valami mást generált számítógépén az alkotó.

A Magyar Elektrografikai Társaság már jóval korábban megalakult, de ők nem matematikusok. A mostani kiállító éppen azért érdekes, mert matematikai programokkal készíti műveit. Leül a számítógép elé és kísérletezik. Megjelentet valamit a gépén, majd egy-egy vektor módosítása után figyeli a változást. A kaleidoszkóphoz hasonlóan néha az egész hirtelen részeire bomlik, de egy lépcsőt visszalépve újra összeáll.

Sosem tudja előre, mit akar készíteni. Akkor fejez be egy képet, amikor neki tetsző alakzat lesz a képernyőn. Címet sem ad műveinek, hogy mindenki azt lásson meg benne, amit akar. Az egyszerűbb képet egy nap alatt készíti el, a bonyolultabb több napot is igénybe vesz. Persze még ez is kevés ahhoz a hét évhez képest, ameddig a galéria vezetője egyik képét festette.

Tamás már több mint százötven képet alkotott, s ebből mintegy hetvenet állított ki most Ferencvárosban. Vannak közöttük 17 éves művek is, tehát már nem kezdő a szakmában. Munkáit január 27-ig tekinthetjük meg a Mester utca 5-ben.

Szóljon hozzá!