ZETApress

hírportál

Múzeumfelújítás Bécsben

Világmúzeum néven nyílik meg a felújított bécsi Néprajzi Múzeum ? tudatta a Eurocomm-PR. Nagyszabású átalakítási munkálatok után holnap végre újra megnyitja kapuit a bécsi Világmúzeum (Weltmuseum Wien), a régi Néprajzi Múzeum (Museum für Völkerkunde).

A három évig tartó átépítés után 14 megújult teremben ismerheti meg a közönség a világ kultúráit. A grandiózus holnapi megnyitóra a bécsi Heldenplatzon felépített szabadtéri színpadon kerül sor, az új tárlatokat pedig a megnyitó után, valamint az azt követő első napon ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.

Bár a névváltozás már 2013-ban megtörtént, a bécsi Világmúzeum átalakítási munkálatai csak 2014 végén kezdődtek meg. A cél az volt, hogy új nevéhez híven egy kultúrákat és történelmet átölelő tárlat mutassa be Ausztria és a világ más kultúráinak összekapcsolódását. Az átalakítási munkálatok összesen 21,9 millió euróba kerültek, melyek nagy részét az osztrák állam fizette, ebből kétmillió eurót az osztrák Szépművészeti Múzeum Szövetség, a KHM-Museumsverband saját forrásból finanszírozott.

A három évig tartó felújítás után az érdeklődők 14 megújult teremben 2500 m2-en ismerhetik meg a tárlat kibővített gyűjteményét. Az állandó kiállítás 3127 műtárgy és rengeteg fotográfia segítségével kalauzolja el az érdeklődőket távoli kultúrák világában. Az új koncepció alapján összeállított gyűjtemény Ausztria és a világ kapcsolatába is betekintést nyújt. A tárlat darabjai között olyan híres régiségeket csodálhatnak meg az érdeklődők, mint a penacho, egy tollból készült ó-mexikói indián fejdísz, vagy Johann Natterer brazil expedíciója során talált tárgyak. További 1400 m2-en pedig időszakos kiállításokon keresztül ismerhetik meg az osztrák népművészetet.

A holnapi nagyszabású megnyitó alkalmából André Heller osztrák akcióművész a bécsi Heldenplatzot egy estére a világ legkülönbözőbb kultúráinak olvasztótégelyévé varázsolja. A múzeum előtti szabadtéri színpadon mongol, ausztrál, bosnyák, indiai, mexikói, svájci és természetesen osztrák produkciókat láthat majd a közönség. A tolerancia jegyében megrendezett ünnepséget követően hajnali 1-ig, illetve október 26-án csütörtökön 13 és 21 óra között ingyen lesz látogatható a régi-új múzeum tárlata a Heldenplatzon. Nyitás minden nap 10 órakor, szünnap szerda.

Szóljon hozzá!