ZETApress

hírportál

Esterházy a Szépművészetiben

A Szépművészeti Múzeum Dór csarnokában a múlt héten adták át első alkalommal az idén tavasszal megalapított Esterházy Művészeti Díjat ? tudtuk meg Lantai Józseftől, aki a felvételeket is készítette.

Az Esterházy Magánalapítvány magyarországi kulturális tevékenységének egyik legjelentősebb eleme a mostantól kétévenként kiosztásra kerülő díj, melyet minimum kettő és maximum három 35. év alatti magyar művésznek ítéli oda a független szakmai zsűri. A díj megalakításával és odaítélésével fiatal, tehetséges művészek felkarolása és pályafutásukon való elindítása a cél.

Az Alapítvány a nyerteseknek az odaítélt, egyenértékű díjon felül a következő díjátadásig bezárólag saját művészeti sorozatában egy monográfiát jelentet meg, valamint támogatást nyújt egy saját internetes oldal létrehozásában.

Az ünnepélyes díjátadáson Dr. Hegyi Lóránd a független szakmai zsűri elnöke értékelte a pályázatra beérkezett 105 pályaművet, majd Dr. Ottrubay István az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója és Dr. Konstantin Klien az Uniqa Konszern (a támogató partner) elnök vezérigazgatója társaságában átadták a díjakat. A díjazottak: Horváth Dániel (Nextart Galéria), Siegmund Ákos, Borsos művészházaspár (Borsos Lőrinc Brand).

Képzőművészeink körében nagy volt az érdeklődés a pályázat iránt, hiszen 105-en nyújtottak be pályamunkát. Ezekből válogatott a zsűri és október folyamán hozta nyilvánosságra azt a 18 nevet, akik a második fordulóba kerültek, ahonnan már csak a fenti győztesek kiválasztása volt hátra.

Nagyon tekintélyes a 18-as lista, bátran mondhatom, hogy nem csak a díjazottak, de a többiek is győzteseknek érezhetik magukat. Több név bizonyára ismert az olvasók előtt, hiszen rendszeres kiállítók itthon és külföldön egyaránt, sőt köz- és magángyűjteményekben is megtalálhatók alkotásaik.

Mivel általában a győztesek neve a maradandó, engedtessék meg, hogy nagybetűkkel felsoroljam a most nem díjazott fiatalokat: HATHÁZI LÁSZLÓ, GYŐRFFY LÁSZLÓ, SZABÓ ESZTER, BATYKÓ RÓBERT, BALOGH BOGLÁRKA, BOLLA RITA, SÁNDOR KRISZTIÁN, BARABÁS ZSÓFI, MOIZER ZSUZSA, SZABÓ KLÁRA PETRA, SZENTESI CSABA, KIS RÓKA CSABA, TÖTTÖS KATA, HIDVÉGI ÁRON és MIKLÓS HAJNAL.

Remélhető, hogy találkozunk még a felsorolt művészekkel kiállításokon és figyelemmel kísérhetjük pályafutásukat. Sajnálatosnak tartom, hogy rövid négy napig tartott az alkotásaikat bemutató tárlat a Szépművészeti Múzeumban, mert úgy érzem, többet érdemelnének. A szakmai értékelések és vélemények több nyomtatott és internetes magazinban is olvashatók, ezért nem térnék rá részleteiben és a mellékelt képeken is inkább a pályamunkákat mutatnám be.

Szóljon hozzá!