ZETApress

hírportál

Öntödei súlytalanság

Rabicháló, szivacs, selyem és fém ? Súlytalan tömegek az Öntödében. Egy építkezés elemei öltözék-kiegészítőként, testet körbe ölelő installációként. Merész anyagtársítások egy igazán egyedülálló látvány keretében a II. kerületi Bem József utca 20-ban ? tudatta Tímár Irén PR menedzser.

Utazás az érzékek világába ? a természetes és mesterséges anyagok kölcsönhatása, kortárs tánc, sörkóstolás és tárlatvezetés keretében rendezik meg a Súlytalan tömegek című divatperformance-ot október 12-én csütörtökön 19 órától a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményében. Belépődíj: 800 forint.

Ganz 150 éves ipari ékszerdoboza biztosít helyszínt immár harmadik éve látványos és izgalmas előadásoknak a Design Hét keretein belül. Három nagyszerű magyar tervezőművész, Beliczay Zsófia keramikus és textiltervező, Wolf Bettina divat- és textiltervező, valamint Zámori Zsófia textiltervező munkáiból láthatunk összeállítást egy különleges performance formájában, mely a Hevér Zsófia vezette ZABORA táncstúdió előadásával fonódik össze egyedi élménnyé. A tánc és a vizuális művészetek egybeolvadásával születik meg a súlytalan tömeg.

Az anyagok lebilincselő találkozásának lehetünk szemtanúi: textilből, szivacsból és hálóból készült installációk és alkotások találnak otthonra egy estére az egykori öntödében a súlyos és nehéz forgódaruk és öntőkádak között, a műemlék jellegű Ganz csarnokban. A finom, leheletkönnyű, áttetsző anyagok találkozása a nehézfémes, ipari környezettel egyszerre nyújt lehengerlően kontrasztos és egyben harmonikus élményt.

Az október 12-én csütörtökön megrendezendő program este 7-kor nyitja meg kapuit, és éjszakába nyúlóan, 11 óráig fogadja az érdeklődő látogatókat. A kapunyitást kalandos tárlatvezetés követi az öntöde épületében, melynek keretében megismerhetik az Öntödei Gyűjtemény kincseit, a kupolókemencétől a XIX. századi áttört öntöttvas kályhákig. A tárlatvezetés után következik az est fő attrakcióját jelentő divat-performance 20 órakor. Aki netán lemaradt volna akár a tárlatvezetésről, akár az előadásról, 20:30-tól ismét bejárhatja az Öntödét, 21 órától pedig újra megtekintheti a Súlytalan tömegek című bemutatót. Az egész estés programot a BigFoot Sörfőzde kézműves sörei festik alá ? széles választékban, a legváltozatosabb sörfajtákból kaphatunk kóstolót.

Szóljon hozzá!