ZETApress

hírportál

New York után a Heliában

Ráczné Kalányos Gyöngyi: Szelektív válogatás New York után című festménykiállítása nyílt ma délben a Fiatal Művészek Galériájában, a Kárpát utcai Hotel Helia földszintjén. Köszöntőt mondott: Bézi Péter, a galéria kurátora és őexcellenciája Abdelkader Dehendi, Algéria rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete.

A tárlatot Kőszegi Edit filmrendező, a Kugler Art Szalon Galéria vezetője nyitotta meg. Fotóink Szabó László Ferenc felvételei. A köszöntőket követően Bernáth Tamás gitárkíséretével Ráczné Kalányos Gyöngyi énekelt, aki 1965. szeptember 27-én Komlón, a Kossuth Aknai cigány-telepen született. Kisiskolásként nagynénje, Orsós Teréz hatására és Pongrácz Éva rajztanárnő irányításával kezd el festeni. Ettől kezdve madarakat, szárnyas embereket, a cigány-telepet és nagyapjától hallott meséket rajzolt. Hetedikes volt, amikor Pásztor Ágnes filmrendezővel elkészíti a pécsi Pannónia Filmstúdióban A hét ikerszarvas kígyó című animációs rajzfilmet, melyet idehaza és a Cannes-i Filmfesztiválon is bemutattak. Nagy csalódásként érte, hogy munkáját csak jelképes ajándékokkal: egy fehérnemű csomaggal honorálták, ezért nyolc évre felhagyott az alkotással.

Férjhez ment, Pogányba költöztek, és ekkor, gyermekei születésének hatására kezdett el nagyméretű képeket festeni. Rengeteg nehézség után visszaköltöztek Pécsre. Ekkortájt ismerkedett meg Kerékgyártó István művészettörténésszel és Daróczi Ágnessel, akik segítették további előrelépésben. Közben leérettségizett. Jelenleg Pécsett dolgozik pedagógus asszisztensként. Rengeteget fest, nagyon termékeny alkotó. 1990?1999. között nyaranta a közép-európai művésztelepen dolgozott, közben bekapcsolódott a Cigány Ház alkotótábori munkájába, melynek azóta is állandó résztvevője.

Számos egyéni és csoportos kiállításon vesz részt, szerepeltek alkotásai a Néprajzi Múzeumban az Autodidakta Cigány Képzőművészek II. országos kiállításán (1989.) és a Nemzetközi Cigány Képzőművészeti kiállításon (1995.), Baján az Európai Kisebbségek II. fesztiválján (1994.), Stuttgartban, Genfben és Szófiában. 2003-ban a Balázs János Galéria Kortárs roma nőművészet II. tárlaton, 2004-ben a Műcsarnok Elhallgatott Holocaust, 2006-ban az Ernst Múzeum Közös tér és a 2b Galéria Vagyunk, aki vagyunk kiállításán mutatkozott be nagyméretű munkáival. 2007-ben Pekingben és a Nemzeti Galériában Az emlékezés színes álmai című reprezentatív tárlaton volt látható. Ezzel a kiállítással 2008-ban és 2009-ben Szolnokon, Egerben, Pécsett, Salgótarjánban, Miskolcon és Szekszárdon is szerepelt. 2010 februárjától Shukar! ? mai modern női roma művészet című csoportos kiállításon a New York-i Magyar Kulturális Intézetben láthatók festményei.

Illusztrációi díszítik a Szent István Társulat által kiadott Cigány Bibliát (1987.), az 1994-ben megjelent Az aranyhajú lány című mesekönyvet, illetve a Magyar Bibliatársulat kiadásában megjelent négy evangéliumot. Rendszeresen állít ki Budapesten, Pécsen, Grazban, Siklóson, Komlón és Miskolcon, alkotásai megtalálhatók a Roma Parlament állandó kiállításán, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Művelődési Intézet gyűjteményében. A délelőtti megnyitóra Abd el-Káder emír (1808?1883) algériai nemzeti hős portréját festette meg, amit a nagykövet úrnak ajándékozott.

Válogatott csoportos kiállítások: 1989. Autodidakta Cigány Képzőművészek II. országos kiállítása, Néprajzi Múzeum, Budapest; 1994. Európai Kisebbségek II. Fesztiválja, Baja; 2003. Kortárs roma nőművészet II., Balázs János Galéria, Budapest; 2004. Elhallgatott holocaust, Műcsarnok, Budapest; 2006. Közös tér, Ernst Múzeum, Budapest és Vagyunk, akik vagyunk, 2b Galéria, Budapest; 2007. Az emlékezés színes álmai, vándorkiállítás, Peking; Magyar Nemzeti Galéria, Budapest; 2008. és 2009. Az emlékezés színes álmai, vándorkiállítás, Szolnok, Eger, Pécs, Salgótarján, Miskolc és Szekszárd; 2010. Shukar! ? mai modern női roma művészet, Magyar Kulturális Intézet, New York (USA).

Szóljon hozzá!