ZETApress

hírportál

Advent a Hegyvidéken

Szűz Mária a kis JézussalHédervári Péter ikonfestő Bizánci ikonok Adventre című kiállítása nyílt meg tegnap délután a Virányosi Közösségi Házban. A Hódmezővásárhelyen élő, kolozsvári születésű művészt Feledy Balázs művészettörténész méltatta.

A falakon lévő hetven ikon megcsodálásához a négytagú Szent Efrém kamaraegyüttes szolgáltatta a zenei áhítatot. ? Minek is festek? Miért pont ikont, pasztellt, vagy akvarellt? Szeretném, ha művészeti tevékenységem szolgálat lenne a jó, a szép, a szeretet és a nemes érzelmek érdekében! ? vallja az Erdélyből származó, korábban Constancában tanító, ma már nyugdíjas alkotóművész. ? Mindig elbűvöltek a színek, a formák, a vonalak, a bennünket körülvevő természet alkotása. Ikonjaimmal a Nagymestert, a természet Teremtőjét dicsérem ? szól hitvallása.

S hogyan került a mester tanítani a ?60-as évek végén a Kolozsvártól távoli román nyelvterületre? Mint kérdésünkre elmondta, a friss diplomások nem választhatták meg szabadon munkahelyüket. Oda helyezte őket a román kormányzat, ahová úri kedve tartotta. A magyar származásúak román, míg a románok magyar nyelvterületen munkálkodtak. Ha Péter megtagadta volna a constancai munkavállalást, egyetemi tanulmányai költségeit ? 14 ezer leit ? vissza kellett volna fizetnie, s ehhez a szülői házat is el kellett volna adnia.

Hiába áll ma is ez a ház Kolozsváron, az ifjú tanárt Constancában nem várta helyette hasonló. Kollégiumokban, tömegszállásokon kellett laknia, onnan kellett bejárni a középiskolába órát tartani. A harminc éven át tartó oktató munka alatt alig használhatta magyar anyanyelvét, mégsem felejtette el azt. Beszédén csak alig észlelhető, hogy alig pár éve, friss nyugdíjasként talapült át Hódmezővásárhelyre.

Aki látni szeretné a művészt alkotás közben, az jövő szombaton megteheti. December 5-én délután 2-től 5 óráig a XII. Kerületi Polgármesteri Hivatal mögötti kis téren a mester bemutatót tart. A kézműves vásár, a családi rendezvények és kulturális programok mától december 20-ig ? a négy adventi hétvégén ? lesznek a Hegyvidéken.

A rendezvénysorozat megnyitója ma délelőtt 11-kor lesz alpolgármesteri köszöntővel, a Csillagszeműek táncával, gyermekrajz-pályázati díjkiosztással és Takács Gabriella: Szentföld a hétköznapokon című fotókiállítása megnyitásával. Az adventi első gyertya meggyújtására délután 5-kor kerül sor a Városmajori Jézus Szíve Plébánia műsorával.

Szóljon hozzá!