ZETApress

hírportál

Új ARC a Városligetben

Erős szavakMegnyílt a 17. ARC közéleti plakátkiállítás a Városligetben. Mától szeptember 24-én vasárnapig láthatók az ARC plakátpályázatra érkezett és a zsűri által legjobbnak ítélt alkotások az Ötvenhatosok terén.

Ez a pályázat és kiállítás azoké az állampolgároké, civileké, akik tudatosan tekintenek az életükre, van véleményük róla és azt vizuálisan is meg tudják fogalmazni – fogalmazott Bakos Gábor, az ARC egyik főszervezője a díjátadóval egybekötött délelőtti megnyitón a Dürer Rendezvényházban. Az idei téma a civil szervezeteket, azok munkáját és helyzetét helyezte a középpontba, de szabadon választott ötlettel is lehetett nevezni. Idén 850 pályamunka érkezett, melynek épp egytizedét, 85-öt állítottak ki óriásplakát formájában.

Az 1. díjat Glázer Attila: Engedély nélkül című plakátjával nyerte, a második Pásztor Dániel: Az értékes vödör című alkotása lett, a 3. helyet Gollowitzer Szabina: Ments meg Uram minket! című plakátjával szerezte meg. Az idei, legkedélyborzolóbb alkotásnak járó BORZ-díjat Nagy-Balogh Györgyinek ítélték oda Zászlónk című alkotásáért – tudtuk meg a díjátadón.

Ki a civil? Aki nem profi? Aki nem katona? Aki nem színész, zenész, művész, tűzoltó, rendőr vagy focista, esetleg politikus? Az a civil, aki civilszervezetnek dolgozik? Az a civil, aki aktivista? Az a civil, aki szívesen segít, ha valaki segítséget kér? Az a civil, aki otthon ül és nem csinál semmit, vagy az a civil, aki a szabad idejét feláldozza valamire, ami túlmutat a saját feladatkörén? És a magyarok? Ők civilek vagy nem civilek? Te civil vagy? Vagy profiként kívülről nézed ezt az egész őrült civilezést? Te szereted a civilséget? Van róla véleményed? Szerinted fontos civilnek lenni, vagy a legnagyobb ártalom? – olvashattuk a 17. ARC pályázati kiírásában.

Idén is meghirdették a MACIARC pályázatot is, amelyben kreatív szakemberek segítettek a civil szervezetek tevékenységét és mondanivalóját plakát formába önteni. A zsűri az interaktivitásra ösztönöző és a közönség fantáziáját megmozgató alkotásokat – az Adj Hangot Egyesület, az Amnesty International, a BAGázs Közhasznú Egyesület, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, a Független Diákparlament, a Hintalovon Alapítvány, a Magyar Rett Szindróma Alapítvány, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Present Perfect – Kommunikációs Készségfejlesztő Egyesület, a SUHANJ! Alapítvány, a UNICEF Magyarország és a Vigyél Haza Alapítvány – plakátjait díjazta és ezeket állíttatta ki.

Szóljon hozzá!