ZETApress

hírportál

Százezren Sárospatakon

Augusztus 20-án százezredik kiállítási látogatóját köszöntötte a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma Sárospatakon ? tudatta Sajtóosztályuk.

Az állandó és időszaki kiállítások összesített látogatószáma alapján tegnap köszöntötte a 2017. év százezredik látogatóját a Magyar Nemzeti Múzeum sárospataki Rákóczi Múzeuma. Egy fiatal pár örülhetett a múzeum kiadványaiból összeállított ajándékcsomagnak és a tokaji bornak.

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma az ország leglátogatottabb múzeumainak sorába tartozik, évente 140 ezren keresik fel kiállításait. A Rákóczi-vár az év minden részében nagy érdeklődésre tart számot, legtöbben a Rákóczi állandó kiállítást és a Vörös-tornyot keresik fel. Folyamatosan növekszik az érdeklődés a 2014-ben megnyílt Ágyúöntő műhely iránt ? utóbbi kiállításkülönlegesség. A múzeumban található Tokaj-Hegyalja legnagyobb szőlészeti-borászati kiállítása, de sokakat vonz a reneszánsz konyha és a XVI-XVII. századi hadászatot is felelevenítő olaszbástya-kazamata, illetve kazamatás várfal.

Három időszaki kiállítás is látogatható jelenleg: A Rákócziak és a habánok nagyon gazdag tárgyi anyaggal várja a látogatókat; Az üveghegyen innen és túl elsősorban az üveghuták tárgyi örökségét mutatja be; a Balassa Iván és Sárospatak című tárlat a 100 éve született kiváló néprajz-kutatóra emlékezik.

Több kiállítás a hatalmas váregyüttes egészét, a Rákócziak és a vidék történetét mutatja be. A gazdag gyűjteményanyag azonban további fejlesztésekre is lehetőséget ad. Az intézmény az elkövetkező években különleges gyűjteményeit szeretné a Kastély- és Várprogram keretében megvalósuló Rákóczi Látványtár és Látogatóközpont tereiben bemutatni a XXI. századi látványelemek és multimédia felhasználásával. A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma célja a folyamatos fejlődés, a programok és lehetőségek bővítése.

Szóljon hozzá!