ZETApress

hírportál

Este a galériákban

A Budapest Art Fair antik + kortárs kiállítás és vásár alkalmával 23 budapesti kortárs kereskedelmi magángaléria különleges esti nyitva tartás keretében várja ma a látogatókat. A GALLERY NIGHT célja a más, művészeti vásárokat rendező városokhoz hasonlóan a helyi galériák bemutatkozása.

A figyelem felkeltése a kortárs művészet iránt és az azt képviselő kereskedelmi magángalériák népszerűsítése elsősorban a hazai, de az idelátogató külföldi vendégek körében is. Lantai Józsefnek sikerült néhány résztvevő galériával beszélni, illetve kapcsolatot felvenni. Nézzük meg hát fotókkal illusztrált véleményüket és motivációikat!

Amikor hallottam a kezdeményezésről azonnal csatlakoztam, mint galéria, mint szervező egyaránt. Úgy gondolom, hogy csak összefogással, együttesen tudjuk a nagyközönség és a sajtó figyelmét hatásosan felhívni. Látva a Múzeumok éjszakájának vagy a Műgyűjtők éjszakájának sikerét elérkezett a pillanat, hogy a kortárs képzőművészet is egységesen mutatkozzon be egy speciális esti nyitva tartás keretében. Az időpont további apropóját a héten megrendezésre kerülő Budapest Art Fair adta, ahol több kortárs magángaléria is kiállít, valamint a rendezvény szintén segít a művészetek felé irányítani a figyelmet. A kezdeményezéstől azt várom,hogy olyan rétegeket is sikerül a galériákba csalogatni, akik egyébként nem járnak kiállításokra,megnyitókra, de egy szombat esti ?barangolás? a város galéria negyedeiben hosszútávon is érdekessé teszi számukra ezt az eddig felfedezetlen művészeti szcénát. A Mono Galéria Haász István és Kecskeméti Sándor új munkáit bemutató 125 című kiállítással várja a közönséget ? mondta Kiss Mónika.

A Mucius Galériából Adrienn Janka véleményét olvashatják: ? A Galériák Éjszakája egy támogatandó, hiánypótló kezdeményezés, hiszen a budapesti képzőművészeti élet más színterein már régebb óta folynak hasonló jellegű programok. A galériák közötti együttműködés erősítése fontos cél, aminek mérföldkövei a közösen, jól szervezett, és az egységes kiállást hangsúlyozó rendezvények. A Budapest Art Fairtől függetlenül elindult programhoz azért csatlakoztunk, mert hisszük, hogy a kortárs képzőművészet fő kiállító tereinek az intimitást és a nyitottságot kell sugározniuk. A művek befogadása, a művészek megismerése kizárólag ezen két jellemző mentén működik jól. Olyan terekre van szükség, ahol a szemlélő elmélyülten és zavartalanul élvezheti a műalkotásokat. A Mucius Galéria ebben nyújt igazán kivételes lehetőséget látogatóinak. Az első Galériák Éjszakájára két programmal készülünk. Kim Corbisier, fiatal belga származású festő legfrissebb műveiből nyílik kiállítás és Vető János, Svédországban élő fotográfus, 14 Haiku című videóját vetítjük le.

A motiváció 20 év után nem kérdéses ? mondja Nyakas Ilonka a KAS Galéria vezetője. ? A ?89-ben induló galéria célkitűzése ? tanítani és röptetni akarok ? ma már talán naivnak tűnik egyre pénzközpontúbb világunkban, de a felfedezés, megtalálás még mindig örömet okoz, és ehhez idő kell. Az Art Fair-en való részvételnek a kihagyása is időt kérés, de nem kimaradás a folyamatból, ezért szombat este nyitva leszünk és szeretettel várjuk azokat, akiket érdekel munkánk és művészeink, és az aktuális Koroknai Zsolt kiállítás.

A Molnár Ani Galéria névadó-tulajdonosa nagyon jónak tartja, hogy végre csinálnak valamit közösen a galériák Budapesten. Sok új galéria nyílt és mivel az eddigiek folyamán ilyen közösségi események, akciók nem voltak, örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez. Ahhoz, hogy a kortárs művészeti szcéna fejlődjön, és szélesebb közönséghez eljusson, elengedhetetlenül fontos, hogy összefogjanak a galériák. Sokkal több ilyen kellene ? vallja.

A résztvevő galériák: abc Galéria, A. P. A. Galéria, Boulvard&Brezsnyev Galéria, Bumbum Galéria, Deák Erika Galéria, Faur Zsófia?Ráday Galéria, Friss Galéria, Godot Galéria, Inda Galéria, K. A. S. Galéria, Kisterem Galéria, MemoArt Galéria, Molnár Ani Galéria, Mono Galéria, Mucius Galéria, Neon Galéria, Nextart Galéria, Stoll?Art Galéria, Spiritusz Galéria, Várfok Terem, Videospace Budapest, Viltin Galéria, XO Terem. A galériák részletes programja a térképpel együtt a linken megtekinthető.

Szóljon hozzá!