ZETApress

hírportál

Tehetségek a Belvárosban

Adrienn és OraA Kossuth Lajos utcai Budapest Projekt Galériában tegnap este nyílt meg Budapest a fiatal tehetségekért ? Dér Adrienn és Hasenfratz Ora kiállítása. A június 17-én szombatig látható tárlatot Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Dr. habil. Csanádi Judit DLA, az MKE rektora nyitotta meg.

A Budapest a fiatal tehetségekért programot Budapest Főváros Önkormányzata olyan fiatalok támogatásaként hívta életre, akik látásmódjukkal és kreatív, innovatív gondolkodásukkal irányt mutathatnak. A program távlati célja, hogy a különböző területről érkező ifjú tehetségek számára bemutatkozási lehetőséget nyújtson. A megnyitón Morsányi Bernadett, a tavaly őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár ? Budapest a Fiatal tehetségekért különdíjának nyertese olvasta fel saját írását.

2016-ban Dér Adrienn, a Magyar Képzőművészeti Egyetem V. éves festő hallgatója kapta a Fővárosi Önkormányzat Budapest a fiatal tehetségekért program két különdíjának egyikét. A másik díjazott Hasenfratz Ora, a Budapesti Metropolitan Egyetem fotográfia szakán végzett hallgató volt. A pénzjutalom mellett a két művészhallgató a Budapest Projekt Galériában rendezendő önálló kiállításra is lehetőséget kapott. Kiállításuk kurátora: Barta Edit.

Természetem

Képeim javarészt a tájból, a közvetlen környezetemből kiemelt természeti elemeknek az absztrahált darabjaiból állnak és azoknak az aktuális atmoszférikus behatásaiból fogannak meg. Ezek mellé társulnak az ösztönszerűen kicsapódott emocionális gesztusok skálái, foltokba, vonalakba rétegezve. Apró mozaikszerű részek kiemeléséből kívánok eljutni, megformálni az egész erejét, energikusságát. A festészet számomra olyan része a világ összességének, amit meg akarok ismerni, be akarok fogadni és benne kívánok létezni. A kiállításra tervezett anyagom valamennyi része sorozat. 2012-2017 között jártam a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakára ? írta Dér Adrienn.

My Lyme / Ikrem

Alkotóként számomra a fényképek őszintesége az elsődleges. Témaválasztásaim mindig személyesek: a fotózást öngyógyításra használom, saját lelki-testi problémáimat dolgozom fel ekképpen. A mostani kiállításon két fotósorozatomat mutatom be, melyek életem egy-egy fontos időszakával foglalkoznak. My Lyme című munkám a betegséggel való megküzdésemet és a gyógyulást, Ikrem című sorozatom pedig a felnőtté válás, az ikertestvéremről való leválás folyamatát dokumentálja. Az elmondott történetek ugyan személyesek, de a munkáimban megjelenő érzésekhez (megküzdés, újrakezdés, elválás) biztos, hogy a nézők is tudnak kapcsolódni. 2010-2014 között jártam a Budapesti Metropolitan Egyetemre Fotográfia BA szakára ? írta Hasenfratz Ora.

Szóljon hozzá!