ZETApress

hírportál

Vascsipkék Vác után Budán

Tűzben született vascsipkék címmel láthatunk válogatást tegnaptól Vác után Budán is a Vaszkó-gyűjtemény legszebb darabjaiból az MMKM Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben.

Mekkora teret fűthetett fel a flamand típusú mini kokszkályha a XIX. század elején, milyen mitológiai jelenetek kerültek a Monarchia idejéből származó díszített huzamkályhára, milyen ételek készülhettek a főzőfülkékkel ellátott kályhán? 150 év magyar öntőmesterségéről ad keresztmetszetet a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény tegnap megnyílt kiállítása, ahol az egykori Vaszkó-gyűjtemény legszebb darabjaiból adnak válogatást. A kályhák mellett művészi öntöttvas használati tárgyak is láthatóak: így többek között mécsestartók, fényképtartók, fali-tálak és harangok is megcsodálhatóak.

A nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő gyenesdiási Vaszkó gyűjteményt tavaly vásárolta meg a Kormány döntése alapján a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. A kollekció törzsanyaga tavaly december 17-től Vácott a Tragor Ignác Múzeum Pannónia Ház kiállítóhelyén berendezett állandó kiállításon tekinthető meg. A Budapestre került műtárgyakból összeállított állandó tárlat a gyűjtemény különböző típusú, a századfordulón a történelmi Magyarország legjelentősebb öntödéiben készült tárgyaiból nyújt ízelítőt.

A kiállítás a II. Bem József utca 20-beli Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben január 2-től március 14-ig és december 1-jétől december 17-ig csütörtöktől szombatig 10-től 16 óráig, március 15-től november 30-ig keddtől szombatig 10-től 16 óráig látogatható ? tudatta Tímár Irén PR-menedzser, MMKM Kommunikációs és Marketing Főosztály.

Szóljon hozzá!