ZETApress

hírportál

Makótól, Makóról Bulgáriáig

GalériabelsőPontosabban Makótól, az ismert mondás ellenére nem Jeruzsálemig, csak a közeli Bulgáriáig. Makó, igen Makó képzőművész telepének alkotói1978-1990 közötti gazdag, a város nyomdájának segítségével elkészített művei pedig a grafikai megújhodás, az alföldiség, a fotó alapú kiindulás példái, melyet a szentendrei Bogdányi út 51. szám alá elsétálók élvezhetnek ? tudtuk meg Lindenberger Tamástól.

Ahogyan mondják, az ide kívánkozik: ha nincs a Léna és Roselli Galéria, akkor nem jöhetett volna létre ez a válogatás, ez a bemutató. Rendkívül gazdag anyag, melyet majd ki is adnak egy monográfiában, méltó a figyelemre, mint ahogy méltó volt Léna figyelmére.

És a szomszéd (kb. 5 méter) Szentendrén, a Régi Művésztelepi Galéria hangulatos és főleg baráti ?emberléptékű? termeiben a múzeumok őszi éjszakája programjaként, november 13-án, pénteken Mitko Zselezarov bolgár festő szinte egyedülálló festményeinek bemutatóját szemlélhették meg az érdeklődők.

A mai fiatal művész az ikonfestészet, a keresztén szimbólumok, az arany, és a változatos technika segít értelmezni azt az életutat, melyet bejárt a művész, s ebben és ezzel kíséri a látogatót arra az útra, hogy alkotásai közvetlenül hassanak a művészetét befogadókra, vallva a pozitív életérzés eljuttatásának fontosságát.

Szóljon hozzá!