ZETApress

hírportál

Sodródás a Trafóban

SodródásSodródás címmel nyílt kiállítás tegnap 19 órakor a Trafó Galériában. Az április 7-én péntekig látható tárlat alkotóművészei: Jan Brož, Marek Delong & Anna Slama, Keresztes Zsófia, Pavel Sterec. Kurátor: Jan Zálešák. Támogatók: NKA és Káli Kövek.

A Trafó Galéria csoportos kiállításának tematikus fókuszában a humanizmus XXI. századi válsága van. A kiállítás nem egyszerűen ezt a krízist akarja bemutatni, hanem válaszokat keres, például arra a kérdésre, hogy a kortárs képzőművészet miként orientálhatja újra önmagát a jövő vagy egy új jövőkép felé. Az ezen igény által nyitott mezőt az utóbbi időben az úgynevezett accelerationist mozgalom használta ki a legjobban, ami nagyon rövid idő alatt kanonizálódott a kortárs filozófiában, ezért relatíve nagy hatással van a kortárs képzőművészetre is.

Az accelerationist mozgalom techno-optimizmusa szinte vakon hisz a technikai fejlődésben, mely egy teljesen automatizált, munkán túli társadalom felé vezet. A kiállítás művei is alapvetően ebben a kontextusban értelmeződnek, egész pontosan két pont között oszcillálnak: az egyiket a válság-korszakunk definiálja, amely most már a bolygón levő minden életet fenyeget, a másik pedig egy olyan techno-optimista berendezkedés, amely még mindig hisz az emberek által irányított és kontrollált folyamatokban.

A kiállítók műveiben az ember hegemonikus pozíciója eltűnik és feloldódik a természet, a kultúra és technológia hármasában. A kiállításon megjelenő rendkívül sokrétű művészeti műfajok a poszt-humanitást, a generikus képeket, a szimbiogenezist, a testek és tárgyak határvonalainak feszegetését és az ehhez kapcsolódó rendkívül egzaltált érzelmeket állítják a középpontjukba. A kiállítás az Are-ral való együttműködésben, a cseh Kulturális Minisztérium támogatásával jött létre.

Szóljon hozzá!