ZETApress

hírportál

Fénnyel festették az erdőt

Az év természetfotóinak szponzorálását követően Az erdő kincsei címmel rendezett kiállítást és könyvbemutatót tegnap este a Holcim Hungária Zrt. a fővárosi ArtWork Photo fényképészeti szaküzletben és iskolában, a Révay utcában. A cég dolgozói által készített fotókból összeállított tárlattal a magyarországi erdők szépségeire szeretnék ráirányítani a figyelmet.

A 41 amatőr művész által beküldött 1455 fotó közül szakértő zsűri választotta ki azt a kiállításon is szereplő 41 fényképet, amelyek Magyarország erdőit és természeti kincseit mutatják be. A zsűri Gerecsei Zoltán: Menekülés és Szeles Viktor: Tükörkép című alkotását ítélte a legszebbnek, második díjjal Bordás Kinga: Magányosan és Gútay Lilla: A fény felé című fotóját jutalmazták, míg a harmadik helyezett Nádler Adrienn: Gesztenyefa-sor és Pluzsik Tamás: Hóesés után című fényképe lett.

A zsűri tagjai Kármán Balázs (természetfotós), Nagy Z. László (fotógráfus), és Zsila Sándor (fotóművész) voltak. A Holcim munkatársai is szavazhattak az általuk legszebbnek ítélt fotóról. Ők Gútay Lilla: A fény felé című alkotását találták a legszebbnek. A kiállítás mellett bemutatták azt a 116 oldalas könyvet is, amely a zsűri által kiválasztott fényképeket mutatja be, illetve a jelenlévők megtekinthették fotókból készült rövidfilmet is, melyet Zsila Sándor komponált Kövi Szabolcs zenéjére.

Egy régi mondás szerint a férfi attól válik igazán férfivá, ha gyermekei vannak, otthont teremtett és legalább egy fát is ültetett életében. Amíg az első kettőt könnyű megérteni, hiszen minden társadalom gondoskodni kíván saját túléléséről, addig érdekes megfigyelni az ősidők óta létező fák jelentőségét. A fa, az erő, a kitartás és a hosszú élet szimbóluma lett jóval az előtt, hogy fontossága az ökoszisztéma számára is tudományos bizonyítást nyert ? mondta Richard Skene a Holcim Hungária Zrt. elnök-igazgatója.

Tavaly már volt egy hasonló kezdeményezésünk, akkor a vízről alkothattak munkatársaink, idén pedig az erdő szépségeit festhették meg fényképezőik segítségével. Ennek apropója, hogy a Nyergesújfalura tervezett cementgyár építése kapcsán 33 hektár erdőt kíván telepíteni majd a Holcim ? emelte ki Márta Irén kommunikációs igazgató. A kiállítás december 10-ig tekinthető meg.

A Holcim Hungária Zrt

A cég Magyarország egyik vezető cement- kavics- és beton előállító vállalata, melynek 2008-ban elért nettó árbevétele közel 36,294 milliárd forint volt. Nálunk 697 főt foglalkoztat. A Holcim az elmúlt évben Magyarországon 5,27 milliárd forintot fordított különböző környezetvédelmi és munkavédelmi fejlesztésekre, kapacitásbővítésre és korszerűsítésre.

Szóljon hozzá!