ZETApress

hírportál

Újabb kertek és műhelyek

Szemadám György: Vörös fogolyAz épület millenniumi megnyitásának 120. évfordulóját ünneplő Műcsarnok Az első aranykor címmel november 21-én hétfőn megnyílt reprezentatív történeti tárlathoz kapcsolódó kiállítás-sorozattal kíván tisztelegni azon jeles mai alkotók előtt, akik szintén kerek évfordulót ünnepelnek ? hallottuk a tegnap délutáni sajtóbejáráson.

Ezért felkérte a magyar festészet és szobrászat tiszteletreméltó életművel bíró szereplőit, hogy a 120 év művészet hívószó jegyében, Az első aranykor kiállítással egy időben Kertek és műhelyek sorozatcím alatt mutassák be újabb munkáikat a Műcsarnok oldalhajóiban 2016. november 4-e péntek és 2017. január 8-a vasárnap között.

Az első aranykor kiállítás célja, hogy a magyar és közép-európai képzőművészet virágzó időszakára, a Bécsből induló modernizmus mellett egy más, sajátos karaktert képviselő vonulatra felhívja a közönség és a szakma figyelmét. A tárlat anyaga egyben kívánja láttatni a Monarchia feltörekvő nemzeteinek közösségiként formálódó, majd individuálissá váló, sajátos nemzeti jegyekkel bíró festészetét, amely a domináns Bécs mellett, annak teljességet kínáló ellenpólusaként hasonlóan maradandó, nagy hatású és még további kutatásra érdemes életműveket rejt. A sorozat címe, a Kertek és műhelyek ? Hanák Péter történész metaforáját kölcsönözve ? erre a sokszínűségre, a modernizmus közép-európai alternatíváira utal. A párhuzamos kiállítások gondolata folytatja a Műcsarnok 120 év művészetében gyökerező, és ma is vállalt gyakorlatát: a mindenkori kortárs képzőművészet széles spektrumának bemutatását.

A felkért művészek közül többen tanítványaikkal vagy az általuk alapított, szervezett művész-csoporttal közösen állítanak ki. Ez év novemberében Bencsik István és tanítványai, a 20 éves Élesdi Művésztelep és a 70 éves Valkó László munkái kerültek a közönség elé, december 6-án nyílt a 80+20 ? Kovács Albert és a Magyar Festők Társasága, a 70. születésnapját ünneplő Szemadám György és a 80 esztendős Zoltán Mária Flóra kiállítása. Bencsik István esetében sajnos már posztumusz tárlatról kell beszélnünk; a művész ugyan még elfogadta a 85. születésnapja alkalmából hozzá intézett felkérést, és összeállította a kiállítás anyagát, valamint a meghívott tanítványok névsorát, de idén augusztusban elhunyt.

A 16 órai sajtóbejárást követően még a 18 órai megnyitó előtt 17 órakor került sor a Kertek és műhelyek sorozathoz kapcsolódó, valamint a Természetművészet-Változatok és Az első aranykor katalógusok bemutatójára. A Kertek és műhelyek hat kiállításának mindegyikéhez Czakó Zsolt tervezett katalógust, melyekben az egyes kiállítások kurátorai méltatják e fontos, a jelen művészete szempontjából meghatározó életműveket és törekvéseket. Gyűjtőjegy ? új jegykonstrukció jött létre a 120 éves Műcsarnokban. Érvényes kiállításra, színházi eseményre, zenei és filmes programra, tárlatvezetésre, művészetpedagógiai foglalkozásra. A három vagy hat alkalomra szóló gyűjtőjegy szabadon felhasználható, akár családjával, barátaival együtt is. Három alkalomra 3600 forint, hat alkalomra 6000 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak féláron.

1 hozzászólás

  1. Szemadám finisszázs. Zoográfiai útmutató Szemadám György kiállításához 2017. január 8-án vasárnap 18 órakor a Műcsarnok (Budapest XIV. Dózsa György út 37.) Előadótermében, mely napi kiállítási belépővel, vagy az eseményre 800 forintért váltott jeggyel látogatható. Közreműködik: Berecz András mesemondó, Rátóti Zoltán színművész, Sipos Mihály zenész és Szemadám György festőművész, író.