ZETApress

hírportál

Árvíz az Archívumban

Bordács Andrea esztéta nyitotta meg a minap Hegedűs 2 László: A nagy fehérvári árvíz című kiállítását az Arany János utcai Centrális Galériában, az OSA Archívumban. Én akkor még nem tudtam, hogy ez olyan lesz, mintha nem is lett volna? Ilyen volt az élet, ilyen megalázó és ambivalens ? olvashatjuk mottó gyanánt.

Hegedűs 2 László kiállítása egy húsz évvel ezelőtti fekete-fehér fotósorozatra épül, mely mai, vizuálisan aktualizált színes változattal, filmmel, installációval egészül ki. A műciklushoz írt Esterházy Péter-szöveg a fény- és hanginstalláció részeként transzformálódik. A téma mozgókép-változata fiktív dokumentum formájában, egy nem létező árvíz bemutatásával, reális és irreális feloldásában, keveredésében vizionálja a rendszerváltás előtti képeket.

Az OSA Archívum Centrális Galériájában most látható képanyag egy része kapcsolódik ahhoz a retrospektív kiállítás-sorozathoz, mely 2004-től kezdődően a Fotográfiai Múzeumban, majd az Ernst Múzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Budapest Galériában mutatta be Hegedűs 2 László képző- és fotóművészeti munkásságának fontosabb technikai, tematikai tendenciáit. A különféle művészeti eszközökkel létrehozott alkotások döntően hozzájárultak a jelentésközvetítő eszközök és módszerek megújulásához is. A december 4-ig látható kiállítás anyagából 300 darab számozott CD jelent meg.

Szóljon hozzá!