ZETApress

hírportál

Természetfotók Józsefvárosban

Az év természetfotói 2016Szenzációs eredmény született Az év természetfotósa-pályázaton! Az elmúlt 24 éves történetben mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

A mintegy 3000 pályamű közül több fordulóban választotta ki a legjobb képeket az elismert szakemberekből, művészekből álló zsűri, majd a legvégső összevetésben ezek közül választották ki a díjnyerteseket. A felnőttek versenyében Daróczi Csaba és Selmeczi Dániel végzett az élen, a fiatalok között pedig ugyanígy aratott győzelmet Ceglédi Adám és Szekeres Levente. A naturArt tehát mind a felnőtteknél, mind az ifjúsági kategóriában ezúttal két-két első helyezettet (és nem megosztott első díjat!) hirdetett meg!

A Saubermacher ? Az év természetfotósa 2016-pályázat díjait tegnap este adták át a Magyar Természettudományi Múzeum Ludovika téri Kupolacsarnokában, ahol egyúttal megnyitották a verseny legjobb képeiből megrendezett kiállítást és bemutatták a döntőbe jutott fotókból összeállított fotóalbumot is. A fotóművészet egyik legösszetettebb és legtöbb fáradsággal járó ágának hazai és határon túli képviselői alaposan kitettek magukért, amit látványosan bizonyítanak azok a rendkívüli fotók, amelyek újra és újra meghökkentenek, elgondolkodtatnak, vagy épp megnevettetnek bennünket. Az év természetfotói Magyarország 2016 című 192 oldalas album ? a korábbi esztendők gyakorlatához hasonlóan ? ezúttal is a pályázat legjobb képeiből nyújt lebilincselő válogatást az olvasóknak, amely az Alexandra Kiadó gondozásában most először két nyelven: magyarul és angolul jelent meg.

A naturArt ? Magyar Természetfotósok Szövetsége 26 esztendővel ezelőtti megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ebben a szellemben írta ki a szövetség, immár 24. alkalommal Az év természetfotósa-pályázatot, melynek névadó támogatója a Saubermacher Magyarország Kft.

A Saubermacher ? Az Év Természetfotósa 2016 a korábbi megmérettetésekhez hasonlóan, ezúttal is izgalmas versengést hozott. A zsűri összesen több mint háromezer képből válogatott, és az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban 125 mű versengett. Az idén beérkezett pályaművek a világ legkülönbözőbb helyein készültek! Természetesen ezúttal is a hazánkban, Erdélyben, Vajdaságban és a Felvidéken készült fotók domináltak, de érkeztek fotók Alaszkától Angliáig, Balitól Csádig, Japántól a Galápagos-szigetekig és még ezer különlegesebbnél különlegesebb helyszínről, sőt voltak pályázók, akik bolygónkat is elhagyták és az Oltár-csillagképből vagy a Messier 106-galaxisból hoztak képet.

A zsűrizés ezúttal is a legszigorúbb szakmai és etikai alapelvek alapján történt. A teljes átláthatóság jegyében a képek elbírálásának első két fordulója az internet teljes nyilvánossága előtt zajlott, és a világ bármely pontjáról nyomon követhető volt az is, hogy melyik képre hány pontot adott az elismert szaktekintélyekből álló zsűri.

Az idei év a kiemelkedő kollekciók éve! Volt a mezőnyben két olyan világklasszis fotós ? Daróczi Csaba és Selmeczi Dániel ?, akik egyaránt 10-10 képpel jutottak a döntőbe, ami igen ritka ezen a pályázaton Ráadásul mindketten 2-2 kategóriában győztek, és a többi pályaművük szereplésével is csaknem hajszálra ugyanannyi pontot gyűjtöttek, így a zsűri döntése értelmében ők ketten nyerték el 2016-ban Az év természetfotósa-címet. Nem sokkal volt mögöttük Potyó Imre, akinek 8 képe került a falra és ugyancsak 2 kategóriát tudott megnyerni.

Selmeczi Dániel 38 éves búvárfotós az egész világot bejárta, a cápák védelmében kifejtett munkájával komoly nemzetközi elismerést vívott ki magának. Lebilincselő fotóival számos rangos nemzetközi pályázaton nyert már díjat, mint például a BBC Wildlife Photographer of the Year és a német GDT. Legnagyobb hazai sikere Az év természetfotósa-díj elnyerése volt 2o14-ben. Az év búvárfotósa-címet is Selmeczi Dániel nyerte nagyon szép kollekcióval.

Daróczi Csaba, a másik győztes Soltvadkerten él családjával, és amikor éppen nem a pusztát járja fotómasinájával, akkor a helyi általános iskolában földrajzt és testnevelést tanít. Több mint hetven díjat nyert eddig idehaza és külföldön, s 2012-ben a nemzetközi fotókiállításokon elért eredményeinek elismeréseként elnyerte a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) AFIAP fotóművész- diplomáját. Különösen kedves számára Az év természetfotósa-pályázat, amelyen eddig 17 alkalommal vett részt; az eddigi mérlege százhúsznál is több kiállított kép, 1999-ben és 2012-ben pedig a legnagyobb elismerést, Az év természetfotósa-díjat is elnyerte.

A 17 esztendős Ceglédi Adám, az Ifjúsági-kategória egyik győztese a Balaton déli partján él és hat esztendeje szeretett bele a természetfotózásba. ? Én a cserkeléses fotózásban találtam meg azt a szépséget, ami minden alkalommal vissza-visszahúz a természetbe. A világ egyik legjobb érzése, amikor az ember és a vadállat között kialakul egy bizalmi kapcsolat. És ez az, amit sohasem tudok megunni, és ami mindig visszahív a természetbe ? vallja az ifjú természetfotós.

Szekeres Levente, a cím másik idei birtokosa a vajdasági Szabadkán született és ma is ott él. Levente valójában nemcsak elnyerte, hanem egyben megvédte a címet, hiszen a pályázaton tavaly is ő nyerte el a fiatalok körében legáhítottabb díjat. Levente a szülei nyomdokain lett a természet szerelmese. ? Édesapámmal több lest is építettünk, ahonnan kezdetben csak figyeltük az állatok viselkedését, majd idővel a megfigyelés mellé társult a fotózás is ? emlékezik az ifjú címvédő a kezdetekre.

Az év természetfotója-díjat az idén Daróczi Csaba: Kék és narancs című fotográfiája érdemelte ki. A kép az éjszakázó helyükre húzó récékről készült. A fotó megszületéséhez két héten keresztül kellett estéről estére a tóparton rostokolni, míg az esténként mindössze néhány percig ideális fényviszonyok közepette, egyszer végre minden összeállt, és a madarak éppen a legjobbkor és a legjobban helyezkedve repültek az objektív látómezejébe.

Szóljon hozzá!