ZETApress

hírportál

Nemzeti tájképek a Trafóban

Trafó 1021Hubert Czerepok: Nemzeti tájképek című kiállítása nyílt meg tegnap este a Liliom utcai Trafó Galériában. A december 4-én vasárnapig látható tárlatot Bencsik Barnabás kurátor nyitotta meg. Szervezők: Polish Modern Art Foundation, Biuro Wystaw. Támogatók: NKA, Káli Kövek, Polish Modern Art Foundation.

Hubert Czerepok (1973.) a minimalista kritikai lengyel képzőművészet egyik legújabb alakja, művei között egyaránt találhatóak installációk, objektek és filmek. Első budapesti önálló kiállítását megelőzően már több magyar csoportos kiállításon vett részt a Ludwig Múzeumban (Helyszíni Szemle, 2011.) és a Platán Galériában is. Nem utolsósorban az ACAX budapesti rezidencia-programjának keretében is több hónapot töltött a Budapesten 2015 folyamán.

Czerepok művei talált film-nyersanyagok átrendezésével és ismétlésével tárgyakat és üzeneteket helyeznek át új kontextusba. A Trafóban megvalósuló Nemzeti tájképek című kiállításán a tájkép használatának és a nemzeti kultúra részeként való megjelenítésének ideológiai aspektusaira fókuszál. Arra mutat rá, hogy a természet elemeinek kulturális jelentéssel való feltöltése ideológiai és csoportidentitás képző hatással bír. A kiállítás egyik kulcsműve a Lux Aeterna című videó, melyben lélegzetelállító norvég tájképeket kombinál romantikus költők, őrültek és zsarnokok (Julius Słowacki, Adolf Hitler, Anders Breivik, Thomas Jefferson) írásaival. Filmje így válik a világ leigázásának allegóriájává és az őrültségből születő politikai utópia esettanulmányává.

Szóljon hozzá!