ZETApress

hírportál

’56-os fotók a Múzeumkertben

1956-os felvételekSzabadtéri fotókiállítással tiszteleg az 1956-os forradalom emléke előtt a Magyar Nemzeti Múzeum. A Múzeumkert Múzeum körúti és Bródy Sándor utcai oldalán látható 12 tabló a környék forradalmi harcait, eseményeit idézi fel. A fotókiállítást az 1956-os forradalom 60. évfordulójára létrejött Emlékbizottság támogatja.

Varga Benedek főigazgató a tárlat délelőtti megnyitóján hangsúlyozta, hogy minden történelmi esemény csak addig marad meg az emlékezetben, amíg az emberek szívében él, az életük részét képezi az állami ünnepségek pompájától függetlenül. A múzeum történeti fényképtárának mintegy 4700 ? döntő többségükben amatőr fotósok, de számos magyar és külföldi fotóriporter fényképét is tartalmazó ? 1956-os felvétele közül válogató szabadtéri kiállítás nem csupán a harcokat, a pusztítást örökíti meg, hanem az emberek önfeledt mosolyát, boldogságát is, amely átszőtte a forradalom eseményeit. A felvételek a Múzeumkert kerítésének megfelelő pontjain emlékeztetik a járókelőket az ’56-os történésekre, összehasonlítási lehetőséget kínálva a mai utcaképpel.

A Nemzeti Múzeum közvetlen környezete már október 23-án este fegyveres harcok színterévé vált. A Magyar Rádió előtt kitörő tűzpárbajban a múzeum épületét több belövés érte, és a Pollack Mihály tér felőli oldalon a második emeleten keletkezett tűzben felbecsülhetetlen károk keletkeztek. A napokig tartó tűzben szinte teljes egészében megsemmisült a Természettudományi Múzeum gyűjteményének jelentős része, közte az ásvány-, kőzet- és meteoritgyűjtemény kétharmada, az állattár Afrika-kiállítása és a szakkönyvtár nagyobb része is ? derült ki a november 13-án vasárnapig látható Múzeum körút ’56 című fotókiállítás sajtóanyagából.

Szóljon hozzá!