ZETApress

hírportál

Nyitás a Képzőben

A magyar szabadság éveKapunyitás, emlékezés, kiállítás és új arculat a Képzőművészeti Egyetemen az ?56-os forradalom 60. évfordulóján. Ebből az alkalomból Csanádi Judit, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora a NYITÁST helyezte a középpontba, mely egyszerre jelenti az intézményen belüli, a tanszékek közötti szellemi, illetve a tér fizikai megnyitását.

Október 20-án csütörtökön este a 60 évvel ezelőtti harcok során meggyilkolt négy hallgatóra emlékezve két fontos esemény is lesz az Andrássy úti épületben: megnyílik a Dávid téri agora, valamint A forradalom előtt ? A Magyar Képzőművészeti Főiskola 1945?1956 között című kiállítás is ? tudatta Deák Zsuzsanna.

A máig rejtélyes okokból évtizedek óta zárva tartott Andrássy út 71. szám alatti kapu mögött megbújó impozáns csarnokot maguk a hallgatók nevezték el az itt található óriási Dávid-mellszoborról. A felújított Dávid tér az Egyetem új közösségi tere lesz, amelyet október 20-án 18 órakor Spiró György nyit meg. A Dávid térben a hallgatók együtt alkothatnak, kávézhatnak, illetve munkáikat is kiállíthatják, esténként pedig beszélgetéseket, koncerteket és kiállításokat szervezhetnek. A megnyitó alkalmából elsőként a Csanádi Judit rektor által életre hívott OPEN ART alkotóhét keretében készült művek legizgalmasabb darabjai lesznek itt láthatóak.

A forradalom előtt ‒ A Magyar Képzőművészeti Főiskola 1945?1956 között című kiállítás az intézmény 1945 és 1956 közötti történetét dolgozza fel, és megemlékezik az 1956. november 7-én az épületben elrejtőző kiskatonákkal együtt meggyilkolt négy hallgatóról is. A december 4-én vasárnapig látható kiállítást B. Majkó Katalin és Révész Emese művészettörténész jegyzi. A kiállítás szenzációs felfedezéseket is hozott: a kutatás során előkerültek évtizedekig lappangó alkotások is: többek között Csernus Tibor, Lakner László, vagy Kondor Béla munkája, amelyekkel most először találkozhat a nagyközönség. A tárlatot október 20-án 19 órakor Palkovics László oktatási államtitkár bevezetője után Marosi Ernő művészettörténész nyitja meg.

Az Andrássy út 71. alatt található kapu megnyitásával az Egyetem régi bejáratának funkciója is átalakul. Az Andrássy út 69. megnyílik a nagyközönség előtt és egész évben látogathatók lesznek a Barcsay-teremben és az Aulában látható egyetemi kiállítások. Az eseményt az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja. Médiatámogató az Artmagazin, további támogató az NKA.

1 hozzászólás

  1. Úgy tűnik, hogy MÉLTÓ MEGEMLÉKEZÉS lesz a 60. évfordulón!