ZETApress

hírportál

Kalandozások a 20. század művészetében

Leger, Dubuffet, Warhol és mások műveit láthatjuk tegnap estétől január 5-ig az Andrássy úti KOGART házban. Saint-Etienne Modern Művészetek Múzeumának mintegy harminc alkotása érkezett hozzánk. A francia város 2013-ra megpályázta az Európa kulturális fővárosa címet, s mostani tárlatukat is referenciának szánják.

A megnyitón Hiller István kultuszminiszter is nagyra értékelte a francia kapcsolatot. A közeli Szépművészeti Múzeumban öt napja nyílt meg a Van Gogh-kiállítás, előtte Rembrant műveit láthattuk ugyanott, még korábban Monet-t és társait. A mostani kiállítás megrendezésében talán az is közrejátszhat, hogy a közép-franciaországi múzeum igazgatója 2003-tól Hegyi Lóránd. Őt a francia nagykövet a legmagyarabb franciának és a legfranciább magyarnak nevezte a megnyitón.

A francia városvezetőktől némi történeti visszatekintést is hallhattunk. Elöljáróban elmondták, hogy a város neve Szent István magyarul, de nem az apostoli királyunktól, hanem az ókori Szent István vértanútól származik. Ettől még persze kedves lehet nekünk a hely. A totózók is fogadhattak korábban a város focicsapatának eredményeire. A kiállításról és képeiről a kiállítóház honlapján további információkat szerezhetünk.

Kortárs Képzőművészeti Kiállítás és Vásár

Harmadszor nyílik meg a KOGART Szalon a ház 2004. áprilisi megnyitója óta ma délelőtt. Az immár hagyományos év végi képzőművészeti vásárra idén 121 művész 221 művét ajánlotta fel. Az érdeklődők december 31-ig vehetik meg a kiállított termékeket. A négyfős szakmai kuratórium által kiválasztott és meghívott festők, szobrászok és grafikusai találhatók. A művészek maguk dönthettek a vételárról. Lényeg, hogy reális és megfizethető legyen!

Nem csak a menő manók, de a feltörekvő tehetségek is kiállítanak. A helyet adó művészeti alapítvány már eleve azzal a céllal hozta létre a Szalont, hogy bemutatkozási és kereskedelmi lehetőséget biztosítson a kortárs művészeteknek, felpezsdítse a piacot és kielégítse a közönségigényt. Valamennyi eladásra váró alkotás megtekinthető a ház honlapján.

Szóljon hozzá!