ZETApress

hírportál

Nehéz-emlékek Újpesten

Mennek a gőzösök170 éve, 1856. július 15-én indult az első gőzvontatású vonat a 33,6 kilométer hosszú Pest és Vác közötti vasútvonalon, melyre emlékezve Megy a gőzös című kiállítás nyílt tegnap este az István utcai Újpesti Ifjúsági Házban Nehéz György magángyűjtő tárgyaiból. Közreműködött Szűcs István, a Kormorán-együttes zeneszerzője szintetizátoron.

Az október 16-án vasárnapig látható tárlatot Imri János, az egykori Utasellátó vezetője nyitotta meg, aki mesélt az elmúlt 200 évről, benne a gőzvontatást megelőző lóvasútról. Megtudtuk, hogy mindkét irányba egyszerre indult az első vonat 250-250 utassal, melyet 2-2 mozdony húzott. Előadását követően eredeti recept alapján készült Utas üdítőt is kóstolhattunk mai PET-palackból, mert a korabeli csatos üveget nem tudtak szerezni hozzá.

Érkezéskor mindannyian kaptunk a gyűjtőtől az évforduló tiszteletére kibocsátott emlékjegyet, emlékborítékot, 200 forintos emlékrészvényt és egy jövő évi vasutas falinaptárt. Kérdésemre elmondta, hogy irodista a vasútnál, utasokkal nem foglalkozik, a vonaton ő is csak utas. Sok pénzt és energiát fektetett a tárgyak beszerzésébe, 2007-től rendez kiállításokat. A falakon vonatokról és állomásokról készült képeket, jegyeket és igazolványokat láttunk, míg az asztalokon sebességmérők, lámpák, vonat- és mozdonymodellek álltak.

Szóljon hozzá!