ZETApress

hírportál

Modigliani vasárnapig a várban

Párizsi ÉjszakaOktóber 2-án vasárnap zár a Magyar Nemzeti Galéria Modigliani-kiállítása. A több mint nyolcvan alkotást ? aktokat, portrékat és szobrokat, köztük 61 Modigliani-művet ? felvonultató tárlatra a világ több nagy köz- és magángyűjteménye kölcsönzött műveket ? tudatta Miklós Léna.

Október 1-jén szombaton a Párizsi Éjszaka című eseménnyel búcsúzik a június 28-án megnyitott kiállítás. Ezen az estén a tárlatvezetések, az előadások, a zene és a tánc a XX. század elejét, Modigliani Párizsát idézik meg. A Magyar Nemzeti Galériában még ezen a héten látható tárlat az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. A kiállítás szobrokon, festményeken és rajzokon keresztül mutatja be Amedeo Modigliani (1884?1920) életművének főbb korszakait és stílusfordulatait, valamint a kortársakhoz fűződő kapcsolatát.

A Modigliani életét övező mítoszok, az árveréseken elért rekordárak gyakran elterelik a figyelmet az alkotó valódi művészi teljesítményéről. Modigliani ugyanis úgy vált az európai modernizmus egyik legfontosabb mesterévé, hogy valójában soha nem tért el a klasszikus műfajoktól és a klasszikus formálástól. A kiállítás célja, hogy bemutassa az egyéni utat járó művész munkásságának sokrétűségét, egyedi modern ízét. A fiatal Modigliani 1906-ban érkezett Olaszországból Párizsba, ahol hamar beilleszkedett a Montmartre-i, majd a Montparnasse-i művészi körökbe. A kiállítás különös hangsúlyt fektet e két meghatározó helyszín szellemi, művészi közegének és főbb szereplőinek ismertetésére.

A kiállításra a világ több nagy múzeuma is kölcsönzött műtárgyakat, többek között a párizsi Louvre és a Picasso Múzeum, a bécsi Albertina, az amszterdami Rijksmuseum, a jeruzsálemi Izrael Múzeum, illetve az egyesült államokbeli Philadelphia Museum of Art és a Dallas Museum of Art gyűjteményéből is érkeztek kiemelkedő művek. Október 1-jén, szombaton a kiállítás éjfélig látogatható és számos program ? előadások, tárlatvezetések az állandó gyűjteményben, koncert, workshop ? várja a látogatókat. A Párizsi éjszaka az utolsó nagy lehetőség, hogy megnézzük az olasz festő életművének első nagyszabású magyarországi bemutatóját és izgalmas előadásokon keresztül közelebb kerüljünk Modigliani világához.

Szóljon hozzá!