ZETApress

hírportál

Sokaság az IKI-ben

SokaságSteffi Geiser Rubin: Sokaság ? Máté Evangéliuma képekben című kiállítása nyílt meg tegnap este a Paulay Ede utcai Izraeli Kulturális Intézetben. A Máté Evangéliumát gyakran szokták a leginkább zsidó evangéliumi beszámolóként emlegetni. Az a Máté írta, aki Jesua (Jézus) tanítványa lett.

Máté zsidó volt, de mielőtt Jézus követését választotta volna, adószedőként működött. Emiatt korának zsidósága megvetette őt, hiszen a megszálló római hatalom kiszolgálója volt. Árulónak tekintették. Az adószedők továbbá az előírtnál gyakran több pénzt szedtek be. Azonban, a Jesuával való találkozás hatására Máté felhagyott korábbi foglalkozásával, mert meggyőződött, hogy Jesua nem más, mint a régóta várt Messiás és az Isten fia.

Máté szemtanúként tudósít Jézus szolgálatáról, és számos messiási prófécia beteljesedését dokumentálja az Istentől ihletett beszámolójában. Mindettől válik ez a könyv egy életet átformáló olvasmánnyá. Máté könyvének szinte minden fejezetében utal a héber írásokra. A képek nagy része ezekre a zsidó témákra épül.

Jesua (Jézus) minden emberrel törődik, és irgalommal fordul azok felé is, akik elutasítják Őt. Ez a Máté evangéliumának egyik központi témája, és ezt kívántuk hangsúlyozni, amikor címet választottunk ennek a sorozatnak: Sokaság. Az a műalkotás, amely a Máté 5. fejezetéhez társul, szintén központi képe a festménysorozatnak, és a művészeti könyv borítóképeként is szolgál. A sokaság vagy tömeg fogalma 27-szer jelenik meg a Máté szerinti evangéliumi beszámolóban.

A Sokaság elnevezésű, húsz eredeti festményből álló sorozatot Steffi Geiser Rubin készítette. A kulcsversek, az Ószövetségi utalások és képi ötletek a művész és a Zsidók Jézusért Misszió közös munkájának gyümölcse. Ez a műalkotás nagy erővel mutatja be Máté Evangéliumának sok kulcstémáját és fő üzenetét. A 20 eredeti kép mindegyikét 91,44 cm x 121,92 cm (36? x 48?, portré) feszített vászonra festette akril festékkel. Az USA-ból megrendelhető eredeti vagy után-nyomott képekről információt idekattintva találhatunk.

A festőnő

Steffi Geiser RubinA bronxi születésű Steffi Geiser Rubin erős zsidó közegben nevelkedett. 1971 januárjában találkozott egy Moishe Rosen nevű emberrel a UC Berkeley Egyetem campusán egy Biblia- tanulmányozás okán. ? Szerinted, mit vár tőled az Örökkévaló? ? kérdezte tőle Moishe. Néhány nappal később, miután végigolvasta a négy Evangéliumot (szemtanúk beszámolóját Jézus életéről) Steffi úgy döntött, hogy Jesuába (Jézusba) veti a hitét. Miután Jesua követője lett, a San Francisco-i Simpson Bibliai Főiskolán tanult. Egyik alapító tagja volt a Zsidók Jézusért Missziónak.

A mozgalom korai szakaszában rengeteg lehetősége nyílt arra, hogy tehetségét a művészet, a dráma, az írás és a zene területén, az Örökkévaló szolgálatában gyümölcsöztesse, többek közt az első Liberating Wailing Wall nevű zenei együttessel való utazásai során. Nemrégiben mesterfokozatot szerzett a Baltimore-i Towson Egyetem Héber Intézeténél judaisztika szakon. A lehetőség, hogy a Máté Evangéliumának művészi illusztrációja során annyi sok év után újra együttműködjön a Zsidók Jézusért Misszióval, a régi szép időket idézi számára. Steffi jelenleg a North Carolina-í Chapel Hillen élvezi az életet.

Szóljon hozzá!