ZETApress

hírportál

Gottardo 2016 Budán

Gottardo 2016 címmel nyílt kiállítás ma délután a világ leghosszabb vasúti alagútjáról a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) Bem utcai Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben, mely szeptember 28-án szerdáig látogatható.

Az egy órás program a Swiss Alphorn Academy koncertjével kezdődött, majd beszédet mondott Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója, Jean-François Paroz, Svájc nagykövete és Filippo Lombardi, a Külföldön Élő Svájciak Szervezetének alelnöke, a Svájci Parlament tagja. A megnyitót és a modellvasút megtekintését koccintás követte.

A majdnem 17 évig épült, 57 kilométeres svájci Gotthárd Bázisalagút idei, június 1-jei átadását követően most Budapesten is megismerhető az alagút építésének története. A Svájci Nagykövetség szervezésében megvalósuló kiállítás a világ leghosszabb vasúti alagútjának történelmi, gazdasági és technológiai vonatkozásaiba vezeti be a látogatót. Egyszerre informatív és szórakoztató módon érzékelteti e vívmány nagyszerűségét és jelentőségét. A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben megrendezett kiállítás bemutatja az építkezéssel kapcsolatos legfontosabb ismereteket, a különböző technológiai kihívásokra adott mérnöki megoldásokat, és elgondolkodtat, hogyan segíti az alagút saját mobilitásunkat. A fotókkal illusztrált kiállítás része egy modellvasút is.

A tárlatból számos érdekesség kiderül, többek között az is, hogy az építésnél 28,2 millió tonna sziklát termeltek ki, és hogy ennek egy jelentős részét beton formájában visszaépítették a hegybe. Megtudhatjuk még, hogy a Gotthárd Bázisalagút nem csupán a valaha épült leghosszabb, de egyben a világ legmélyebb vasúti alagútja is. Az Alpokon átvezető vasútvonal a svájciak precizitását, vállalkozói, innovációs készségét és a vasút megbízhatóságát jelképezi. Egyúttal kiemelkedő mérnöki teljesítmény és jelentős hozzájárulás az európai közösségi közlekedés jövőjéhez. Csaknem 2600, számos országból érkezett szakember adta tudását ehhez az úttörő projekthez. 2016 végén az alagutat megnyitják a menetrendszerű személyközlekedés számára. Ezután az utazási idő Svájc német- és olaszajkú területei között jelentősen lecsökken, ami az északi Németországot és a déli Olaszországot is közelebb hozza egymáshoz.

Ganz Ábrahám ? egy svájci ipari úttörő Magyarországon

A vasúti kerékgyártás úttörőjét, Ganz Abrahámot különösen szoros kapcsolat fűzte a vasúthoz; ezért lett a Gotthárd-alagutat bemutató kiállítás budapesti helyszíne a svájci származású iparos egykori öntödéje, a mai Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény. Feltalálóként, kereskedőként és gyárosként, az Embrachból származó Ganz Ábrahám meghatározó szerepet játszott a XIX. századi Magyarország fejlődésében, iparosodásában. Ganz számára az áttörést a vasúti kerekekre kapott szabadalom hozta meg. A kerekeket Európa-szerte sikerrel értékesítette az egyre bővülő vasúti társaságoknak. Az egykori öntőmester rövid idő alatt Magyarország egyik leggazdagabb emberévé és az ipari tömegtermelés úttörőjévé vált.

1867-ben bekövetkezett váratlan halála után az öntöde tovább üzemelt az 1960-as évekig. Az üzem bezárása után az épületet ? ami ma ipari műemlék ? múzeummá alakították, ahol többek között Ganz eredményeit is megcsodálhatja a látogató. Az eredeti öntöttvas kályhák, vasúti kerekek és művészi öntöttvas tárgyak mellett a múzeumban egy Ganzról és a magyarországi öntödei iparról szóló kiállítás is látható. A múzeum a Grand Tour of Switzerland Magyarországon interaktív térkép egyik helyszíne is, ami a Svájci Nagykövetség egyik legfontosabb programja ebben az évben. Christa Markwalder, a Svájci Nemzeti Tanács elnöke is megismerhette Ganz lenyűgöző, külföldön elért eredményeit, amikor áprilisban a svájci parlament delegációjával a múzeumban járt.

Szóljon hozzá!