ZETApress

hírportál

Ukrajnából Terézvárosba

Ungvár 2013 80x100 cm olaj vászonSoltész István kárpátaljai festőművész képeiből nyílt kiállítás tegnap délután a Teréz körúti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria című eseménysorozatának keretében. Köszöntőt mondott: Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a kiállítás védnöke.

A zártkörű megnyitón ünnepi beszédet mondott Szabolcs Attila, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke. A kiállítást Filep Sándor festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja nyitotta meg. Közreműködött Petrás Mária népdalénekes. Moderált Takács Bence Ervin előadóművész. A mától július 29-én péntekig látogatható kiállítás kurátora Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója.

Soltész István tanulmányait a Kijevi Állami Művészeti Főiskola Építészeti Karán végezte 1967-ben. Kárpátaljára visszatérve 1969-ig tervező műépítészként dolgozott, majd a Kárpátaljai Művészeti Alapnál helyezkedett el, és ott is maradt nyugdíjazásáig. Számos épület született meg tervei alapján például Remetén, Rákoson, Kusnicán vagy Szerednyén, amelyek jól ötvözik a népi és a modern építészet vívmányait.

Az utóbbi három évtizedben egyre többet foglalkozott a festészettel, leginkább olaj-, pasztell- és akvarellképeket készített, amelyeket nagy sikerrel mutatott már be egyéni kiállításain Ukrajnában, Franciaországban, Magyarországon és az Amerikai Egyesült Államokban egyaránt. Csoportos kiállítások résztvevőjeként is szerepelt, munkáit a közönség Ungváron, Kijevben, Ilosván, Beregszászon és Kassán láthatta. 1969 óta tagja a Nemzeti Építészeti Szövetségnek, munkásságát 2006-ban Ukrajna Érdemes Művésze kitüntetéssel ismerték el. Műveivel a hagyományosnak mondható, realista, figuratív kárpátaljai festészetet képviseli, amely a tájat, a természet gazdagságát, valamint az azt körülvevő sokszínű világot tekinti fő ihletforrásának. Alkotásain éppúgy megjelenik a kárpátaljai fatemplomok világa, mint a városrészek, várromok, erdei látképek, hegyormok, hófedte tájak és csörgedező patakok látványa.

Szóljon hozzá!