ZETApress

hírportál

Françoise a Várfok Galériában

Françoise a Várfok utcábanA Várfok Galéria idei kiállításprogramjának kiemelkedő eseménye a 95 éves világhírű Françoise Gilot egyéni tárlata. Françoise Gilot-nak (1921. Neully-Sur-Seine / FRA) utoljára 2011-ben rendezett a Várfok Galéria egyéni kiállítást, akkor papírmunkákból láthatott a közönség egy izgalmas válogatást.

A tegnap 19-től 21 óráig a francia nagykövet jelenlétében megnyitott tárlat szintén egy gazdag merítést kíván bemutatni Françoise Gilot életművéből, számos műfajt, technikát és korszakot felvonultatva. A tárlaton néhány alkotás erejéig megidézzük a magyar festőt, Rozsda Endrét is, akinek párizsi műhelyében a ’40-es években kezdte a fiatal Gilot a szárnyait bontogatni, és akivel szoros barátsága Rozsda élete végig megmaradt.

Gilot gyermekkora óta rajzolt, festett ? különböző művészeti akadémiák elvégzése után ismerkedik meg Picassóval a háború alatt, 1944-ben. Későbbi pályája során kiadott életrajzi és elméleti írásai is kiválóan tükrözik, mennyire érzékeny volt már akkor a festészet elméleti oldala iránt. Több elbeszélése közül a Magyarországon is megjelent két kötet révén (Életem Picassóval ? 1964; Picassóval az arénában ? 2004) kapcsolata a XX. századi festészet egyik legnagyobb mesterével sokak számára ismert.

Festészetének alakulása nem kerülhette ki a picassói hatást ? az elméletet gyakorlatban elsajátította és magáévá tette ?, ugyanakkor hamar, már az ötvenes évek közepétől kezdve sikerült levetnie magáról e nyomokat és rátalálnia saját érett stílusára. A későbbiekben kiérdemelten szerzett magának világhírnevet festőként: erőteljes színeket ötvöző, az absztrakt és a figurális képi világ határán mozgó alkotásaiban az egyszerűségre törekszik, a színek tonalitásainak összehangolására, miközben a világról alkotott filozofikus látásmódját tömör, világos kompozíciókba sűríti.

A Várfok Galéria 2000 óta dolgozik együtt Françoise Gilot-val, azóta a közönség immár a 7. egyéni kiállítását tekintheti meg a Várfok falai között. A XX. századi művészeti fejlődés utolsó, élő tanúja a mai napig aktívan alkot és olyan hatalmas nemzetközi sikereket ért el, mint a 2012-es tárlat a világ vezető galériájában, New York-i Gagosian Gallery-ben, ahol Picassóval közös kiállítást rendeznek neki. Ez is az egyik gyújtópontja lehetett a Sotheby?s és Christie?s aukcióin elért eredményeknek, ahol korai képei 500 ? 600 ezer dollárokért kelnek el.

Gilot művei számos vezető múzeum, így például a Metropolitan Museum of Art, New York (USA); Museum of Modern Art, New York (USA); Centre Pomipidou, Paris (F); Musée d’Art Moderne, Paris (F); Musée de Tel Aviv, Tel Aviv (ISR) és elsőrangú magángyűjtemények anyagát gazdagítják. Megtekinthető július 30-án szombatig hétfő kivételével hétköznap 11 és 18 óra között a Várfok utca 11-ben. A Várfok utca túloldalán tegnap megnyílt kiállításról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!