ZETApress

hírportál

Grafikák és csonttányérkák

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum ma délután nyílt meg a Töreky Ferenc alkalmazott grafikái című időszaki kiállítás. Köszöntőt mondott: Kiss Imre múzeumigazgató. Az augusztus 21-én vasárnapig látható kiállítást Tóth József Füles nyitotta meg.

? Töreky Ferenc 1922. november 17-én született a Zala megyei Nemesvitán. Pedagógiát és pszichológiát tanult 1942-ig, majd ’47-ig tanított. 1946-ban felvételt nyert a budapesti Képzőművészeti Akadémiára, ahol ’52-ben diplomázott grafikusművészként. Munkássága az alkalmazott grafika, vagy mai nevén a tervezőgrafika teljes területére kiterjedt. Kezdetben kulturális plakátokat, gazdasági és termékkiállításokat tervezett és kivitelezett. Száznál többre tehető azoknak a bel- és külföldi vásároknak, kiállításoknak, termékbemutatóknak a száma, melyek látványát, alaphangulatát, információját, üzenetét Töreky Ferenc tervezte és valósította meg ? írta Sára Ernő grafikusművész az alkotóról.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban 21-én kedden este nyílt meg Elek Lenke: Csont nélkül című időszaki csonttányér kiállítása kortárs reflexiókkal kiegészítve. Köszöntőt mondott: Kiss Imre igazgató. Az augusztus 7-én vasárnapig látható kiállítást Saly Noémi muzeológus nyitotta meg.

A római és középkori főúri udvarokban a csontokat az asztal alá dobálták, a kutyák pedig rögtön elropogtatták azokat, miközben a jóllakott gazdák a tóga, vagy az asztalterítő szélébe törölték a szájukat. A nagy csarnokokban való közös étkezést idővel felváltotta az intimebb környezetben, családi körben való falatozás; a tányérokat, fedeles tálakat és mártásos csészéket pedig további változatos formájú és funkciójú darabok egészítették ki az ebéd-, illetve vacsoraszerviz részeként. Az ónkupát és a súlyos kerámiatálat felváltotta az üvegpohár, a kínai import eredményeképpen a filigrán porcelán, az abrosz mellett megjelent a damasztszalvéta, a csont számára pedig külön félhold vagy kifli alakú tányérka szolgált. A csonttányér tehát nem csontból készül, hanem csontnak: porcelánból, üvegből, fémből, kerámiából, fajanszból gyártják elvétve ma is. Elek Lenke csonttányér gyűjteményét Hitka Viktória és Lublóy Zoltán kortárs reflexiói egészítik ki.

Szóljon hozzá!