ZETApress

hírportál

Szombat éj a múzeumokban

Rendhagyó programok a Múzeumok Éjszakáján. Bringás akrobaták az Iparművészeti Múzeumban. Számos múzeum kínál rendhagyó programokat a Múzeumok éjszakáján, amelyre most szombaton kerül sor országszerte ? tudtuk meg tegnap délután az Iparművészeti Múzeumban a szombati rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón.

Unikális programmal várták a sajtó képviselőit: világbajnok extrém bringások, a HegeShow biciklis versenyzői mutatták meg, hogy mit tudnak két keréken egy idegen terepen, az Iparművészeti falai között. A tavaly júniusi Sisakot Viselek! Túra során is megcsodálhattuk tudásukat. Az Iparművészeti Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum különleges programokkal készül, annak ellenére, hogy az utóbbi intézmény az épület átfogó rekonstrukciója miatt zárva van, filiáléi mégis több izgalmas rendezvénnyel várják a látogatókat.

A múlt héten nyílt az Iparművészeti Múzeum és a Közlekedési Múzeum nagyszabású közös kiállítása, a 12 ország alkotóinak bevonásával létrehozott Bringológia, az idei nyár legfiatalosabb múzeumi projektje, mely egészen november 27-ig várja közönségét az Iparművészeti Múzeum földszinti galériáján. A nemzetközi válogatás a kerékpáros társadalom tagjai és a dizájn rajongói számára egyaránt tartogat izgalmas meglepetéseket, akár már a belépőjegy megváltásakor is.

A Múzeumok Éjszakáján a kiállításhoz kapcsoló tárlatvezetések ? Amikor a design hajtja a kerékpárt címmel ? mellett a tárgyak alkotásának titkaiba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők a Modern design elnevezésű workshopon. A múzeumi sétákon az épület titkai tárulnak fel, de a látogatók a kiállított műtárgyak segítségével az iszlám művészetbe és a múzeum gyűjteménytörténetébe is betekintést nyerhetnek ezen az éjszakán. Hangok világa címmel interaktív programok, többek között zenealkotás, valamint sörsátor is színesíti a programot.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum intézményei, az Elektrotechnikai Múzeum, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény és a Műszaki Tanulmánytár több mint 40 különleges programmal csábítja a látogatókat szombat éjjel. A Kazinczy utcai Elektrotechnikai Múzeumban, 15 órától várják az elektrotechnika, a fizika iránt érdeklődőket. Itt rendhagyó fizikaóra, enHome Zöldjárat, vokális jazz és világzene is lesz, kora délutántól az elektromosság különleges világába kalauzolják a gyerekeket, majd enHome Zöldjárattal, rendhagyó fizikaórákkal várják a látogatókat. Az esti órákban pedig vokális jazz és világzene a program a Tesla Budapest udvarban.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=v1Dqu4Lh_mo[/youtube]

Június 25-én szombaton, a Múzeumok Éjszakáján csaknem 400 intézmény mintegy 2200 programja várja majd a látogatókat országszerte. Az EMMI 15. alkalommal szervezi meg a rendezvényt, melynek részletes országos programja idekattintva és mobil alkalmazáson érhető el, míg a fővárosi programokról idén is a Fidelio magazin ingyenesen hozzáférhető Múzeumok Éjszakája különszámából tájékozódhatnak az érdeklődők. Az ország legnagyobb kulturális fesztiválján az elmúlt évben több mint négyszázezer látogató volt kíváncsi a hajnalig nyitva tartó múzeumokra.

A Petőfi Irodalmi Múzeum például ezen az éjszakán Hősképzőt üzemeltet, ahol azt is megtudhatjuk, hogyan legyünk hétpróbás Szuperjancsik. A Mesemúzeumban mesehősök világába cseppenhetünk, ahol számos kaland mellett sárkányokkal is viaskodnak majd és még az Óperenciás tengeren túlra is eljuthatnak a látogatók. A Magyar Nemzeti Múzeum Hősök terévé alakul, ahol Szuperhősök, mesehősök, rajzfilmhősök hőstetteiről mesélnek majd, de lesz kerti hőstalálkozó és azt is megtudhatjuk, hogy milyenek a mozihősök a hétköznapokban.

Az Eb szereplés miatt a sport népszerű téma lehet ezen az éjszakán is. Az idén új kiállítóhelyre költözött Magyar Olimpiai és Sportmúzeum a magyar vizes sportok hőseinek szenteli új időszaki kiállítását. A Lajta Monitor Múzeumhajó és az Óbudai Múzeum is új kiállítással várja az érdeklődőket, míg a Néprajzi Múzeumban rekordkísérletre készülnek: Most befűzünk programjuk keretében gigahosszúságú cipőfűző készítését tervezik, amely megelőlegezi ősszel nyíló cipőtörténeti kiállításukat.

A fővárosban a programok egységes karszalagbelépővel látogathatók, amelyek ára az idén sem változott. A felnőttek számára 1500 forinttba, a gyermekeknek 600 forintba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A karszalagok megvásárolhatóak a programban résztvevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, illetve a rendezvény együttműködő partnere, a BKK jegypénztáraiban. A karszalag érvényes a csatlakozott budapesti intézmények minden programjára, és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is. Érdemes ugyanakkor figyelni arra, hogy egyes intézmények a korlátozott férőhely miatt előzetes regisztrációhoz kötik a belépést. Vidéken belépőjegyek a helyi múzeumokban vásárolhatóak.

Szóljon hozzá!