ZETApress

hírportál

Ferencvárosi Bringológia

BringológiaBringológia ? Amikor a dizájn hajtja a kerékpárt című kiállítás nyílt meg ma délben az Üllői úti Iparművészeti Múzeumban. A Közlekedési Múzeummal közös tárlat november 27-én vasárnapig látható. Kurátor: Kultúrgorilla, kiállítás design: Studio Nomad, partner a Magyar Kerékpárosklub.

A 700 m2-en kiállító országok: Magyarország, Hollandia, Ausztria, Németország, Dánia, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, Svédország, Olaszország, Belgium, Ausztrália, Spanyolország. A nemzetközi partnerektől származó darabok kicsomagolását múlt csütörtökön a sajtó jelenlétében csomagolták ki. Az kiállítás pozitív jövőképet adó mozgalmak mentén rendszerezi, mutatja be az elmúlt évek kerékpáros design újításait, mindezt az egyén, a közösség és a világ kerékpáros kultúrához való viszonyán keresztül.

A kerékpárra többé nem tekinthetünk egyszerű sport- vagy közlekedési eszközként. Európa számos nagyvárosában beszélhetünk a kerékpározás forradalmáról: a kétkerekű az élhető városi környezet, a társadalmi mobilitás és a fenntartható gazdaság eszköze és szimbóluma lett. A nagyvárosokban egyre többen választják a biciklit, mint tiszta és gazdaságos közlekedési alternatívát, mint életmódot, vagy épp identitásképző és közösségteremtő eszközt.

A kortárs design erre reagálva tömegével hozza létre a városi kerékpározáshoz kapcsolódó, azt támogató tárgyakat. A Bringológia / Bikeology című kiállítás az egyén, a helyi közösségek és a globális kihívások hármas metszetében mutatja be a kortárs design szerepét és jelentőségét a városi kerékpározásban. Hogyan ösztönözheti a design a biztonságos, kényelmes és stílusos kerékpározást? Milyen szerepe van a tervezőnek a városi rendszerek kerékpárközpontú fejlesztésében? Hogyan hathat a design és a kerékpár a globális társadalmi, ökológiai és gazdasági folyamatokra?

A kiállítás tizenkét ország legfrissebb design innovációiból válogat. Megnyitották Cselovszki Zoltán és Vitézy Dávid múzeumigazgatók, valamint Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke. (Az Iparművészeti Múzeum igazgatója a Belváros főutcájának kiépítésekor az V. kerület főépítésze volt.) A kiállítás a design, mint szakterület és szakma értelmezési határait feszegeti: a látogató az új formai fejlesztések mellett rendszerformáló koncepciókkal, társadalmi projektekkel, és innovatív technológiákkal ismerkedhet meg. Az anyag történeti kontextusát és jelentőségét a Közlekedési Múzeum gyűjteményének néhány különleges és kiemelt darabja adja meg.

Szóljon hozzá!