ZETApress

hírportál

Örömtárlat Juditnál

Virág JuditValódi ?örömtárlat? nyílt meg hétfőn este a Virág Judit Galériában 121 legszebb magyar festmény címmel, Virág Judit és Törő István válogatásában és rendezésében. A fotókat Vígh Alex készítette.

A magyar festészet legjavát felvonultató kiállítás november 29-ig naponta 10-től 18 óráig tekinthető meg. A képek tíz közgyűjteményből és 30 jelentős magángyűjtőtől érkeztek.

Mindig irigyeltük a muzsikusokat. Művészettörténészként, galériatulajdonosként ritkán és csak körülményesen engedhetjük meg magunknak azt a luxust, amit a muzsikusok örömzenének hívnak: hogy kedvünkre, legkedvesebb képeinkből a magunk és persze mások örömére reprezentatív kiállítást válogassunk össze a legszebb magyar festményekből, bonyolult, körülményes, s szinte lehetetlen ? vallja Judit.

A lehetetlen azonban valóra vált. Egy helyen, együtt láthatóak azok az alkotások, amelyek Virág Judit és Törő István szerint ? s itt a személyes megközelítés fontos ? a XIX. és XX. századi magyar festészet legjavát alkotják.

Ez az első olyan ?leg-összeállítás? melyet valós kiállítás is kísér, s melyhez 121 magyar közéleti szereplő irt személyes reflexiót. 121 ismert közéleti ember, művész, gondolkodó, író, költő, festő, zenész, zeneszerző, karmester, újságíró, színész, rendező, orvos, kutató, tudós, gyűjtő, művészettörténész, producer, restaurátor, galériatulajdonos, könyvkiadó, táncművész írt szubjektív kísérő szöveget, ajánlót a képekhez. írásukban megosztják a kiállítás látogatóival, a katalógust forgatókkal, ők mit tartanak érdekesnek, szépnek egy-egy festményben.

Judit és IstvánA képek adta élményt gondolataikkal, esetenként személyes élményeikkel gazdagították, egy új minőséget létrehozva a kiállításon és a kiállítás reprezentatív katalógusában. Hiszen nemcsak a képek kiválasztása személyes, hanem az is, ki, milyen gondolatokat fűz egy-egy képhez. A kép- és névlista a mellékletben olvasható.

A kiállítás öt héten át látható, november 29-ig. A látogatók hetente háromszor, igény szerint többször, ingyenes tárlatvezetéseken vehetnek részt. Külön hangsúlyt fektet a Galéria az iskolákra, a fiatalokra is, s szervezetten is várják őket kihelyezett rajz- és művészettörténet órára, magyarázatokkal, a kicsiknek kifestővel, tárlatvezetésekkel. Többgenerációs családi programokra pedig vasárnaponként délelőtt és délután is sor kerül. Egy igazi, össz-művészeti örömtárlat a Falk Miksa utcai Virág Judit Galériában a magyar kultúra javára.

Szóljon hozzá!