ZETApress

hírportál

Sayre Gomez festményei

Art FactoryA Budapest Art Factory (BAF) tegnap 18 és 21 óra között nyitotta a 2016-os szezont Sayre Gomez USA-beli vendégművész egyéni tárlatával. A májusi megnyitó alatt a BAF állandó művészeinek ? Kucsora Márta, Juhász Dóra és Szász Sándor ? műtermeit is látogathattuk. Bevezetőt mondott 19 órakor Christopher Machin, az Amerikai Nagykövetség kulturális attaséja.

Sayre Gomez trompe-l’œil eljáráson alapuló új festménysorozatát mutatja be egyéni kiállítás keretében, egy hónapos budapesti rezidenciájának záróeseményeként. A trompe-l’œil, szó szerinti fordításban a szemet becsapó, olyan festészeti ábrázolás, amely a két dimenziós, sík képi felületet három dimenziós hatásként érzékelteti. A technika eredete a reneszánsz korra nyúlik vissza és a perspektíva legkorábbi illusztrálásához hasonlítható. A módszer olyan jelentős szürrealista festők nevéhez is fűződik, mint Rene Magritte.

A trompe-l’œil hatás példái prominensen jelen vannak hétköznapjainkban is: falak, amelyeket akképp festenek, hogy márványnak vagy fának tűnjenek, reklámtáblák, amelyek szakadt peremű, vetett árnyékú képeket szerepeltetnek, egy lap, amely varázslatosan önmagát lapozza vagy egy automata büfé, amely páralecsapódás cseppjeivel van borítva. A kiállítási anyag darabjaival a művész ezen festészeti metódus leghagyományosabb szempontjait felhasználva kutatja a munka értékéhez, ellentmondásokhoz és a szerzőiséghez fűződő gondolatokat.

Született 1982-ben, Chicago-ban, Amerikában, a művész a BFA diplomáját 2005-ben a The Art Institute of Chicago-n, majd MFA diplomáját 2008-ban a Los Angeles-i CalArts-on szerezte meg. Különféle médiumban alkot ? festészetben, szobrászatban és videóban. Tárlatai a kiállítástervezés kérdéskörére megfontolt megközelítésben világítanak rá, festményei gyakran vonultatnak fel ablakokat, hogy kontextusba helyezzék az általa alkalmazott képiséget. Legutóbbi egyéni tárlatai a Michael Jon and Alan-ben (Miami, Florida 2016), a kölni Galerie Nagel/Draxler-ben (Németország 2015), és Los Angeles-i Francois Ghebaly-ban (California 2014) kerültek megrendezésre.

A düsseldorfi Sies + Hoke-ban, londoni IBID-ben, madridi Galeria Marlborough-ban, New York-i Clearing-ben szerepelt csoportos kiállításon. 2013-ban JPW3-vel szervezett kiállítást CULM címmel a Night Gallery-ben, Los Angelesben. Munkái az Artforum, The LA Times, Contemporary Art Daily, Art Agenda, Mousse, Terremoto és Artillery című folyóiratokban, felületeken jelentek meg. Munkái a miami Rubell Family Collection részei. A művész Los Angelesben él és alkot. A tárlat június 9-én péntekig előzetes időpont egyeztetéssel látogatható a Vizafogó utcai Kiállítótérben.

Szóljon hozzá!