ZETApress

hírportál

Ferencvárosi Bulcsú utca 21/A.

Bulcsú utca 21Kósa Gergely: Bulcsú utca 21/A. című kiállítása nyílt meg tegnap 18 órakor a Ráday utcai 2B Galériában. A június 17-én péntekig látogatható kiállítást Perneczky Géza nyitotta meg.

A kiállítás és a vonatkozó kutatási háttéranyag, egy pesti bérház, az egykori csillagos ház történetét járja körül. A művész nagyszülei 1956 után költöztek a XIII. kerületi Bulcsú utca 21/A. egyik saroklakásába, bérleményüket megosztva az államosítás következményeként megfosztott eredeti háztulajdonos Glasner Piroska szomszédságával. A művész ide született 1990-ben és azóta is itt él a családjával.

A függőfolyosós házról készült munkái során a lakótársaival váltott beszélgetések, az iratgyűjtések feldolgozása és az erre való vizuális reflexiók egymással párhuzamosan futnak. A zsidó és keresztény lakók történeteinek dokumentálása folyamán vált számára a gang szociális funkciója mind fontosabb inspiráló erővé, így tárta fel a részben még felkutatható lakóközösség gang világát.

Gyűjtési munkája táranyagát számos szépirodalmi mű passzusa egészíti ki, amelynek rendszerezésében a ház történetéhez fűződő szereplők felkutatása során bontakozott ki maga a szüzsé is. A legtöbb forrása a negyvenes évek emlékeiből merít; Ungváry Rudolf író (egykori lakástulajdonos) Egy bérház élménye 1944-45. fordulóján című prózájából, amely csillagos lépcsőház lakóinak bemutatása mellett a szovjet ostrom elől a légópincébe zsúfolódó lakó közösség életét meséli el.

A háztörténeti gyűjtés mellett készültek azok a munkái, amelyekben a négy emelet függőfolyosóit, azon belül a gang és a lakók viszonyát ábrázolja. A ház benépesítőit és a tobzódó geometrikus formákra bomló ? mintasorral keresztezett ? fekete kovácsoltvas korlátok tükröződéseit dolgozza fel. Munkái egy részében nyersanyagként és kiindulópontként is a rács és a körülötte elterülő minták szolgálnak. A körfolyosó permanens vizuális kivetülései és a lakóhely történetének feldolgozása el nem választható kötelékként feszítik egymást.

Szóljon hozzá!