ZETApress

hírportál

Ferencvárosi Az Év Kiállítása

Az Év Kiállítása 2015-díjat kapott a ferencvárosi József Attila Emlékhely. A díjat Kállay Gáborné, Ferencváros alpolgármestere és E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója vette át ma délután a Nemzeti Múzeum Dísztermében ? tudatta Harsányi Péter sajtóreferens.

A Pulszky Társaság ? Magyar Múzeumi Egyesület huszadik alkalommal hirdette meg pályázatát Az Év Múzeuma és hatodik alkalommal Az Év Kiállítása címre. Az Év Kiállítása pályázat célja, hogy kiemelje a legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki kiállítást, egyben jó példákat mutasson fel a hatékony, korszerű kiállítási kommunikációra, és javítsa a magyarországi múzeumok közötti szakmai kapcsolatokat, együttműködést.

A pályázat bíráló bizottságát ebben az évben is a Pulszky Társaság és a társkiíró szervezetek ? az ICOM, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa Magyar Nemzeti Bizottsága, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztálya és a Magyar Nemzeti Múzeum ? képviselői alkották.

Az Év Kiállítása 2015-díjat a ferencvárosi József Attila Emlékhely Eszmélet című kiállítása nyerte el, mely kis területen egy egész élettörténetet tömörít igényesen, szellősen, átláthatóan, újszerű, interaktív multimédiás eszközökkel ? indokolta döntését a bizottság. Deme Péter, a társaság elnöke szerint a kevés szöveggel is érthető, világos és élvezetes kiállítást létrehozó József Attila Emlékhely rengeteg invenciójával, számtalan programjával központi helyszíne a József Attila-emlékezéseknek, szerepe fontos a költő emlékezetének, az életmű hatásának fenntartásában.

2015. április 11-én szombaton nyitotta meg kapuit a megújult József Attila Emlékhely a költő szülőházában, a ferencvárosi Gát utca 3-ban. Ferencváros Önkormányzata, az emlékhely fenntartója a Petőfi Irodalmi Múzeummal karöltve alakította ki az emlékhely arculatát. Céljuk egy olyan zarándokhely kialakítása volt, amely épít a József Attilához kapcsolódó közösségi hagyományra, de ahol a személyesség révén minden látogató megtalálhatja a maga József Attiláját. A korszerű, akadálymentesített emlékhely 120 négyzetméteren várja a látogatókat.

Szóljon hozzá!