ZETApress

hírportál

Vad modellek Ferencvárosban

Vad modellek a TrafóbanRadovan Cerevka: Vad modellek (Beasty Models) című kiállítása nyílt meg tegnap este a Liliom utcában. A fiatal szlovák művészet egyik legnonkomformabb alakjának első magyarországi önálló kiállítását a Trafó Galéria rendezi.

Radovan Čerevka 1980-ban Kassán született és ma már a kassai egyetemen is tanít. Pályája egybefonódott a 2006-os alapítású Kassa Boys művészcsoportéval, melynek alapítótagjai Čerevka mellett Peter Vrábel? és Tomáś Makara. Számos helyi botrány fűződik a nevükhöz, ami főként annak köszönhető, hogy folyamatosan a szlovák politika által tabusított témákat dolgoznak fel műveikben, a kritikai módszertanuk alapját képző túlazonosulásos technikájával.

Čerevka önálló művészeti tevékenységének a legnagyobb elismerése az volt, hogy 2013-ban elnyerte a trendszetter szlovák művészet díjat, az Oskar Čepant. Čerevka és a Kassa Boys nem teljesen ismeretlen a magyar képzőművészeti szakma számára, hiszen a Stúdió Galériában és a Chimera-Projectben is szerepeltek műveik, illetve a Privát nacionalizmus című utazó kiállítás-projektben is. Čerevka június 17-én péntekig látható önálló kiállítása leginkább az iszlamofóbia képeivel és képzeteivel foglalkozik, nem utolsó sorban pedig az utóbbi években kikristályosodó új installációs műveit foglalja össze, melyben a művész a média és a játékok nyelvét úsztatja össze. Támogatók: NKA, Szlovák Intézet, Káli Kövek.

Szóljon hozzá!