ZETApress

hírportál

Gelu Costea Zuglóban

Gelu Costea CucutenceTegnap este 19 órakor a Budapesti Román Kulturális Intézet Izsó utcai Székházában megnyílt Gelu Costea: Cucutence című festészeti kiállítása a művész jelenlétében. A június 11-én szombatig látható kiállítást Ernyey Gyula magyarországi művészettörténész és műkritikus nyitotta meg.

Gelu Costea festőművész 2000-ben végezte tanulmányait a bukaresti Luceafărul Művészeti Akadémián, a Bukaresti Képzőművészeti Egyetemen diplomázott ugyanebben az évben, a Romániai Képzőművészek Szövetsége Konstancai Fiókjának tagja. 2001-ben Bukarestben elnyerte az Alexandru Țipoia Különdíjat, 2002-ben pedig a Vaslui Megyei Múzeum Ștefan Dimitrescu-díját. Egyéni kiállításai közül a legfrissebbek: Cucutence ? a bukaresti U’Art Gallery és a Bukaresti Fővárosi Könyvtár Műterem Galéria, 2014; Poarta / Kapu ? Ion Nicodim Galéria, Mamaia, 2013; Pasaj / Átjáró ? Ion Nicodim Galéria, Mamaia, 2010; Drumul / Az út ? Cărture?ti Galéria, Bukarest, 2008.

Gelu Costea művei számos csoportos kiállításon szerepeltek amelyek közül a legfrissebbek: European University Lefke-Cyprus és Főhajtás a szépség előtt ? C. Brâncuși Galéria, Parlamenti Palota, Bukarest, 2015; Kapcsolatok és Jelek ? Senso Galéria, Bukarest és Életfa ? Dana Art Galéria, Bukarest, 2014; Salon de Peinture Roumaine Contemporaine, Cite Internationale des Arts, Párizs, 2012.

? Meg kell állapítanom, hogy a festészetének domináns témái vannak, amelyből nem hiányoznak a mítoszok és a modern hangvételű képzelet-gazdag fantázia-világok. Az út, a tékozló fiú hazatérése, és a további elmélyült gondolkodásra késztető témái rávilágítanak arra a hajlandóságára amelyen keresztül a céh nagy témái kapcsán generációs párbeszédet kezdeményez. Üdvözlöm a szimbolikus értelmekben gazdag látomásainak szakmaiságát, valamint ezzel párhuzamosan a nonkonformista megoldásait. Gelu Costea egy termékeny képzelőerővel rendelkezik és azzal az erővel, amelyen keresztül képes etikai és esztétikai üzeneteket metaforába sűríteni ? írta róla Valentin Ciucă.

Szóljon hozzá!