ZETApress

hírportál

Sajtófotók a könyvesboltban

Kádár MoszkvábanRédei Ferenc: Kétszázötvenedre kettő-nyolc című kiállítása nyílt meg tegnap este a Cultiris Galériában, a Szent István körúti Örkény István Könyvesbolt I. emeletén. A június 4-ig látható tárlatot Korniss Péter nyitotta meg. Elmondta, hogy Rédeinek ez az első kiállítása.

Rédei Ferenc Balogh Rudolf-díjas, Aranytollas fotóriporter 1944. február 28-án született Budapesten. Fotóriporteri pályafutását a MÁVAUT üzemi lapjánál kezdte, majd a Magyar Rendőr munkatársa lett. 1971-től a Népszava fotóriportere, 1975-től 1985-ig rovatvezetője volt, majd a Népszabadság fotórovatának vezetője lett. 2006-tól, nyugdíjasként a Népszabadság fotóarchívumának 1963 és 1990 között készült anyagait digitalizálja, archiválja. 2009. március 22-ei Pulitzer-életműdíjáról idekattintva olvashatunk.

? Iparos voltam világ életemben, hiszen mindig napilapnál dolgoztam, rohantam és csak a pillanatok megörökítésére koncentráltam. Persze ez nem egyfajta megélhetési kényszerből alakult így, hanem a habitusomból, abból, amit elsősorban a sportnak köszönhettem. Így az előre, átgondolt, komponált képek helyett maradtak számomra a villanások. Ezekből merítettem, remélve, hogy a külső szemlélők is megtalálják bennük a nem várt helyzetek csodáját, és talán tovább gondolják a történetet. Köszönetet mondok régi munkahelyeimnek, a Népszavának és a Népszabadságnak, ahol lehetőséget kaptam az itt látható képek elkészítésére, és azoknak, akik segítségemre voltak az anyag összeállításában. Hálás vagyok Fejér Gábornak, aki nem csak a válogatásban működött közre, de értő szemmel javította a már elöregedett filmkockákat, Gárdi Péternek a profi digitalizálásért, az igényes nagyításokért pedig a Lab4Art műhelynek ? vallja Rédei Ferenc.

Szóljon hozzá!