ZETApress

hírportál

Séta az áram útján

Technikatörténeti kirándulásokat szervez a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és az Elektrotechnikai Múzeum Budapest belvárosában. A Kazinczy utcai egyedülálló intézménytől indulva ismerkedhetünk meg, az elektromosság használatának hőskorát idéző és egyszersmind a magyar tudomány és mérnöki teljesítménynek is emléket állító értékeket.

Az 1900-ban alapított Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) a magyar villamosipar legnagyobb független szakmai szervezete. Önkéntes tagjai elkötelezettségére támaszkodva a megbízható villamosenergia-ellátás és -felhasználás színvonalának és hatékonyságának emelését tűzte ki célul. Ma már természetesnek vesszük az elektromosságot, ami alapvetően meghatározza modern életünk, szinte minden pillanatát.

A hőskorról már lemaradtunk, de az emlékei körülvesznek minket, nap, mint nap technikai és kultúrtörténeti emlékek sora mellett haladunk el Budapest belvárosában járva. Akinek kedve van, ma már benevezhet egy sétára, hogy megismerje a főváros történetének ezt a különleges oldalát. A tudomány- és technikatörténeti túrán egyebek mellett megtudhatja, hol gyúltak ki először az ívlámpák, miért látogatott Edison Budapestre, honnan jelentkezett a telefonhírmondó. A séta követi az 1893-tól kezdve kiépített vezetékek nyomvonalát, az áram útját.

Szóljon hozzá!