ZETApress

hírportál

Ukrajnából Terézvárosba

Április 14-én csütörtöktől 29-én péntekig látható a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériájában Micska Zoltán kárpátaljai festőművész, Ukrajna Kiváló Művésze Múlt nélkül nincs jövő című kiállítása a Teréz körúti Forrás Galériában. Kurátor: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a kiállítás védnöke és Naszvadi György, az MNB elnökének főtanácsadója, a kiállítás fővédnöke a tegnap esti megnyitón sajnos nem tudott megjelenni. Köszöntőt mondott: Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese. A kiállítást dr. Kopriva Attila művészettörténész, festőművész, az MTA külső tagja nyitotta meg. Közreműködött Kubinyi Júlia, a Népművészet Ifjú Mestere, Junior Prima-díjas népdalénekes. Az est moderátora: Takács Bence Ervin előadóművész volt.

Micska Zoltán festőművész (Munkács, 1949-) szakmai tanulmányait az Odesszai Népművészeti Központ képzőművészeti szakán végezte 1973-ban. Mint vallja, az odesszai évek megfelelő alapot nyújtottak számára, de az igazi tanulás csak ezután következett. Az európai festészet színvilágát, technikai sajátosságait ? mely nagyban különbözött a Szovjetunióban akkor elterjedt felfogással ? olyan művészek pártfogása alatt sajátította el, mint Koczka András, Kontratovics Ernő, Mikita Volodimir és Hercz Jurij. Ezek a művészek Erdélyi Béla, Boksay József, valamint Révész Imre hagyatékát közvetítették, azt a szemléletmódot, mely a legnagyobb európai mesterekig vezethető vissza.

Hamarosan tagja lett a Kárpátaljai Képzőművészeti Szövetségnek. Számos kárpátaljai és magyarországi művésztelep résztvevője volt, mindemellett nemzetközi kiállításokon mutatkozott be alkotásaival. 1991-ben részt vett a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának alapításában, és bekerült az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetség tagjai közé. 1992-97. között a Kárpátaljai Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetség vezetőjeként tevékenykedett. Kezdeményezésére 1995-ben jött létre Munkács képzőművészeti galériája, mely a helyi művészeknek nyújtott bemutatkozási lehetőséget. A képtár igazgatójaként 2005-ig szervezte a képtár kulturális programjait.

Alkotóévei során foglalkozott grafikával és festészettel egyaránt. Fiatal művészként a realizmus ihlette meg, majd később az impresszionizmus felé fordult. Jelenleg letisztult, modern hangvételű képeit láthatja a közönség, melyet vegyes technikával készít, főként farostra. Gyakran használ szimbólumokat, jelképeket mondanivalójának kifejezésére. Jelenleg is Munkácson él. Tavaly az Ukrán Nemzeti Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagjává választotta. A művész ars poeticája: A művészetünk elixír, fegyver a jövő szolgálatában. Magam is szeretném segíteni, hogy a béke ne legyen átmeneti időszak, valamint, éhező milliók a Földön ne szégyenítsenek. Jó volna megérnem, hogy boldogulásunk útja ne mások hátán vezessen, s megértetni végre, hogy az összefogott kezek még többre is képesek.

Díjai, elismerései

Ukrán Köztársaság Kultúrpavilonjának bronzérmese (1982)
Boksay József ? Erdélyi Béla Megyei Képző- és Iparművészeti Díj (1999)
Ukrajna Érdemes Művésze (2000)
Ukrajna Kiváló Művésze (2006)
Pro Cultura Hungarica Díj (2009)
Országos Festészeti Triennálé, ezüstérem (2010)
Munkács város díszpolgára (2011)

Szóljon hozzá!