ZETApress

hírportál

Hidakról a Fugában

Ma 18 órakor tartja előadás-sorozata 5. részét Gyukics Péter a FUGA Budapesti Építészeti Központban, az V. Petőfi Sándor utca 5-ben A Duna hídjai I. ? A németországi Duna-szakasz címmel. A fotóművész ismertetője a folyóról, a Duna-medencéről szól.

Lesz egy-egy kis történet a szakasz legérdekesebb hídjairól, városairól: építési és technikai adatok, élménybeszámoló, fotók vetítése. Hídszakmai konzulens: Vörös József Állami-díjas hidászmérnök. A Duna folyó elnevezése: Van-e forrása? Mindig Donaueschingennél lesz a forrásvidéke? Milyen hosszú, mely országokat érint? A Volga után Európa második legnagyobb folyója, a Föld legnagyobb folyamai között hosszát tekintve a 20. míg vízgyűjtő-területe szerint a 25. helyen áll. Egy adatot tekintve viszont toronymagasan világelső: a Föld legnemzetközibb folyama. Vizét 19 ország területéről gyűjti össze.

Városok, települések, amelyekről rövid ismertetőt mond: Tuttlingen, melyet az alapján, hogy szinte 600 orvostechnikai vállalkozás működik itt, méltán nevezhetjük az orvostechnika fővárosának. Beuroni Szent Márton Bencés Apátság, ahol 1077 óta van kolostor, 1862 óta bencés apátság.

Dietfurth várrom. A várhegyben várbarlang, látogatható. A pattintott kőkorszaktól a XVI. századig folyamatosan lakott hely volt. Sigmaringen városa. A mai város területen az első települések több, mint 3000 éve jöttek létre. A XI. században, a korai középkor végén emelték az első erődítményt. Legfőbb látnivalója: Hohenzoller-kastély, benne hercegi gyűjtemény: többek között pompás termek, drága kárpitok, számtalan vadásztrófea, kocsimúzeum, Európa legnagyobb magán-fegyvergyűjteménye.

Ulm, a Duna egyik önjelölt fővárosa, egyetemváros Baden-Württemberg és Bajorország határán, a Duna partján. 120 ezer lakójával Németország egyik legkisebb nagyvárosának számít. A Duna jobb oldalán fekszik Ulm ikervárosa, Neu-Ulm, amellyel együtt mintegy 170 ezer lakója van. Ipari, közlekedési központ. A város területe már az újkőkorszakban is lakott volt.

Szóljon hozzá!