ZETApress

hírportál

Mentés másként a Tranzitban

Mentés másként 1Hajléktalan emberek sikertörténeteiből nyílt tegnap videó és fotóművészeti kiállítása Tranzit Art Caféban, amely április 6-án szerdáig látogatható. Mentés másként címmel tíz történetet láthatunk arról, hogy bármilyen helyzetben is újra tudod kezdeni az életed!

A szervezők hangsúlyozták, hogy a létrejött tárlatot vándorkiállításként szeretnék eljuttatni az ország minden tájára, különösképpen irodaházakba, melyre több cég is jelezte már együttműködési szándékát. A tíz fedél nélküli a Restart címmel indult programban vett részt, melyet a Zöld Pók Alapítvány és a Van Esély Alapítvány indítottak el. Ennek részeként a közösségi adományozási kampánnyal ? mozgalmat indítva ? sok száz egyéni felajánlásból összesen, több mint egymillió forint támogatáshoz jutottak a mentoráltak, életük új irányba tereléséhez.

László, Orsi, Marika, Gabi, Jani, János, József, Lajos, Mariann és Vilmos. ? Mi vagyunk azok, akik nem adják fel! ? mutatta be magát a projekt végén az a 10 ember, akiknek két évig segítették, fotózták, filmezték a napi küzdelmét, kitörését a hajléktalanságból a programban résztvevő civilek. A projekt során készített művészi igényű és erejű alkotásokból egyedi, különleges atmoszférájú kiállítást rendeztek a Tranzit Art Caféban. A kiállítás fővédnöke: Karafiáth Orsolya, kiállításszervező: ART&ME Galéria, kurátor: Svéda Dóra. Az alkotó fotóművészek: Bihari Ágnes, Flohr Zsuzsi, Halász László, Kaszics Bálint, Kecskeméti Dávid. A videók készítésében részt vett: Bihari László, Nagy István, Pápai Áron Gergely, Papp Réka Kinga, Halász László, Csörgits Hunor, Mészáros Márta, Polina Georgescu.

? Olyan emberek sorsába nyerhetünk bepillantást, akiket alig értünk, nagyon távolinak érzünk, holott valójában jól ismerjük őket, hiszen pontosan olyanok mint mi vagyunk: dolgozni, tanulni, boldogulni szeretnének. A társadalom lemondott róluk, mégis személyes történetükkel sok száz embert tudtak megmozgatni és hihetetlen akarással megmutatták, hogy sorsukat jobbá tudják alakítani ? mondta a megnyitón Breitner Péter, a Van esély Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A Restart program lényege, hogy olyan eszközökhöz (végzettség, munkaeszköz, stb.) juttatja a rászorulókat, amelyek lehetővé teszik számukra a kitörést, amelyek munkalehetőségeket teremtenek, így biztosítva a továbblépést. Mindehhez hihetetlen akaraterő, változásba vetett hit szükséges: a tömegszállásról beülni az iskolapadba, gyökeresen változtatni az életmódon a siker elérése érdekében, alkalmazkodni egy teljesen új munkakörnyezethez, túllépni a múlt sérelmein, a lecsúszás okain, szenvedélybetegségeken. Ezek a történetek egytől egyik olyan elementáris erőt sugároznak, melyek a társadalom szerencsésebb tagjainak is példát tudnak mutatni: a legdurvább kríziseken is túl lehet lépni.

Mentés másként 2Pár példa a 10 sikertörténet közül: László nem csak jogosítványt szerzett, hanem egy személygépkocsit is vásárolt, amivel munkába jár, egy éve stabil munkahellyel rendelkezik. Orsi laptopot vásárolt, és szakdolgozatának egy részét már meg is írta, tervei szerint idén tavasszal fogja leadni és megvédeni diploma munkáját. Vilmos nemcsak a munkájához szükséges szerszámokat tudta megvásárolni, hanem az általa lakott nyári lak téliesítésére, lakhatóbbá tételére is futotta a támogatásból. További történetek idekattintva olvashatók.

Bihari László, a Zöld Pók Alapítvány vezetője szerint a tíz ember sikere arra is ráirányítja a figyelmet, hogy ha a szociális szakma megfelelő erőforrásokat kapna, akkor sok rászoruló ember számára tudná biztosítani azt, amit most a program tíz embernek tudott megadni. A teljes sikerhez minden érintett számára elérhető, személyre szabott szociális munkára van szükség, de ez önmagában nem elég. Megfizethető lakhatás és munkalehetőség együttesen hoznának áttörést. Ez nemcsak az ő felelősségük, ez közös ügyünk.

Karafiáth Orsolya, a kiállítás fővédnöke a megnyitón kiemelte, hogy a kiállítás nemcsak a hajléktalanságra hívja fel a figyelmet, hanem publicitást is biztosít fiatal kortárs képzőművészek számára innovatív kiállítási helyszíneken. A Zöld Pók Alapítvány és a Van Esély Alapítvány közös munkája egyedi példája annak, hogyan tud a média társadalmi változásokban szerepet vállalni. A projekt során készült alkotások a művészi alkotás mellett egy új, kísérleti folyamat eredményei, amely során szociális szakemberek, filmes stábok és fotósok együttműködéséből születtek ezek az anyagok.

Szóljon hozzá!