ZETApress

hírportál

Mozgásban a múzeummal

Kormányos lányEtnoMobil ? mozgásban a kortárs kultúra címmel a Néprajzi Múzeum városi kampánya zajlik október elsejétől a végéig. Budapest, 2009, egy hétköznap reggel, csörög az óra, ébredés, pillantás a naptárra, reggeli, indulás otthonról. De mit történik a start és a cél között?

Tekerünk a külvárosból a belvárosba bicajjal? Sétálunk a közel eső munkahelyre? Ülünk egyedül vagy gyerekeinkkel egy autóban, és várjuk, hogy a lámpa zöldre váltson, és elinduljon a kocsisor? Állunk és várakozunk egy megállóban, majd felszállunk és zötyögünk egy buszon, villamoson vagy trolin? Könyvvel kézben vagy gondolatainkba mélyedve? El tudjuk egyáltalán mesélni, hogy mivel töltjük ezt az észrevétlenül és nyomtalanul elmúló időt?

A jelenkori kultúra, a ma dokumentálására a Néprajzi Múzeum kezdeményezésére életre hívott MaDok-program ősszel egy tematikus kampányt szervez a városi utazási szokások, élmények és tapasztalatok dokumentálására és megmutatására. A napi rutin és a mindennapi rutintól eltérő helyzetek tudatosítására, dokumentálására egy teljes hónapon keresztül van lehetőség, a múzeum honlapján kialakított felületen: on-line adatlap kitöltésével, a személyes élmények és történetek szöveges naplózásával, képek küldésével.

A kampány utolsó hetében október 27-30-ig, Közlekedő tárgytörténetek című programjuk keretében pedig tárgyakat lehet behozni a múzeumba, elmesélni a témához kapcsolódó történetüket. A kampányt október 30-án péntek esti program zárja, beszélgetéssel, felolvasással, vetítéssel és performatív alkotásokkal. A kampány elérhetősége honlapjukon történhet.

Részletes program október 30-án, pénteken 10-től 21 óráig

Kerékpározá srác10-től 17-ig: Közlekedő tárgytörténetek ? tárgybehozás és fotózás. 18-kor: Utazás a város mélyére ? VIII. kerületi road movie és Pátyi pendli ? fotókiállítás megnyitó. A kiállításokat megnyitja: Fejős Zoltán, a Néprajzi Múzeum főigazgatója. A kiállítást készítette: Bálint Mónika, György Eszter, Kerék Eszter és Sarnyai Krisztina.

18:30tól 19:30-ig: Városfoglalás ? kerekasztal-beszélgetés a Városfoglalás című kalendárium alkotóival. Vendég: Bánki György pszichiáter, Wesselényi-Garay Andor építészteoretikus, Horváth Gergő, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa, Keresztesi Judit interaktivista és Nádori Lídia, a kalendárium főszerkesztője. A beszélgetést vezeti: Szvetelszky Zsuzsanna pletykakutató.

19:30-tól 20-ig: Egy nap ? indulástól érkezésig. Felolvasószínház Csík Gábor és Spilák Klára (TÁP Színház) közreműködésével. 20-tól 21-ig: Recikli-bicikli ? ruhademonstráció modellek és a TÁP Színház színészeinek közreműködésével. A bemutatót összeállította: Kulcsár Viktória. A kampány elérhetősége a fenti honlapon is megtalálható. Közelítsünk együtt az állandó mozgásban levő kortárs városi kultúrához!

Közlekedő tárgytörténetek

Visszapillantó tükör, bólogató kutya, Wunderbaum, napelemes bringalámpa, mentőmellény, vízhatlan üléshuzat, jól láthatósági mellény, éves bérlet, várostérkép, taxiszámla, gurulós bőrönd, sültős sapka, póráz, gyerekkocsi, úti kabala ? egy képzeletbeli és végtelen tárgysorozat elemei. Mi az, ami mégis összeköti őket? A legegyszerűbb hétköznapok, az autós- és tömegközlekedés, a bringázás, a séta, az ingázás és a vízibuszozás. Röviden: a közlekedés és az utazás; városban, városok között, rendszeresen vagy néhanapján. Ahány ember, annyi túlélőkészlet és annyi történet.

A Néprajzi Múzeum EtnoMobil: mozgásban a kortárs kultúra címmel hirdet kampányt városi közlekedési szokásaink, élményeink és tapasztalataink felszínre hozására és megmutatására. Ehhez várunk vállalkozó kedvű látogatókat, akik egyetlen közlekedéshez, utazáshoz kapcsolódó tárgyukkal és történetükkel gazdagítanák a múzeumi palettát.

Hozzon nekünk egy tárgyat, és meséljen egy történetet! ? kérik a szervezők. A reggeli munkába indulásról, a külvárosból a belvárosba kerekezésről, a dugóban való várakozásról, az ácsingózás a buszon vagy a villamoson, a bejárásról és a gyalogos közlekedésről. Egy tárgy és egy történet: amely legyen akár kalandos vagy feledhető, mindennapos vagy kivételes, hosszú vagy rövid, de mindenképpen: közlekedős, utazós és mozgós. Mi pedig figyelünk, kérdezünk, lejegyzünk és fényképezünk. A tárgybehozás időpontja: október 27-30 (kedd-péntek), 11-től 17 óráig, helye a Kossuth Lajos téri Néprajzi Múzeum Díszterme.

Szóljon hozzá!