ZETApress

hírportál

Fényjátéktér Szentendrén

Fényjáték 1960Újra láthatók Regős István művei. Március 24-én egy új kiállítássorozat kezdődik Szentendrén. A Ferenczy Múzeum utcafronti kiállítóterében ezentúl kéthavonta nyílik olyan tárlat, amely a városban élő nagyszámú képzőművész közül mutatja be egy-egy kiemelkedő alkotó munkáit ? tudatta Balogh Máté.

Elsőként Regős István, az abszurd festészet iskolateremtő mestere tárlatát látható a múzeum Szentendre Termében. A kiállítást jövő csütörtökön 18 órakor Lackfi János költő nyitja meg, ezt követően május 22-én vasárnapig látogatható hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig. Húsz különböző helyről érkezik műalkotás arra a kiállításra, amelyet az 1973 óta Szentendrén élő Regős István művészetének meghatározó alkotásaiból válogatott Kopin Katalin kurátor, a Ferenczy Múzeumi Centrum művészettörténész munkatársa.

Az 1954-ben, Budapesten született Munkácsy-díjas művész a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán végzett, Sváby Lajos tanítványaként. Az elmúlt három évtizedben a világ számos helyén kiállított ? többek között Ausztráliában, Belgiumban, Dél-Koreában, Franciaországban, Hollandiában, Írországban, Németországban és Svédországban. Több egyéni kiállítása volt Szentendrén is ? a legutóbbi 2005-ben.

Regős István szürrealista hangulatú, naiv, groteszk, pop-art elemeket ötvöző művészete nem csupán a festmények sík terében lel kifejező formára. A művész otthonosan mozog a tárgyak, objektek világában is: a képteret megnyitva, kitágítva és átértelmezve hoz létre installációkat, rádió-, óra- és bőröndképeket, valamint kollázsokat. Alkotásaira jellemző a rendhagyó szemléletmódok használata. Művein ugyanolyan idegen az épített környezet, mint a természeti táj: rideg, fénypászmák által határolt, megfigyelt terület minden, ahonnan maga a szemlélő, vagyis az ember hiányzik.

Alagút villanófénybenA derengő vagy élesen hasító fények, a tűpontosan ábrázolt részletek, a szürrealista képzettársítások az irracionalizmus világába vezetik a nézőt. Regős festészete egyaránt közel áll Magritte szürrealista felfogásához és Anna Margit naiv, népies, cselédfolklórból táplálkozó művészetéhez. A szürrealizmus és a mágikus realizmus mellett nem idegen Regős művészetétől az esetenként abszurditásig fokozott irónia sem ? ez utóbbira jó példa a használati tárgyként új formai-esztétikai értéket kapott Trabant-kanapé, amelyet a festmények mellett szintén megtekinthetnek a látogatók.

1 hozzászólás

  1. Felavatták a Szentendre-termet, újra látható az abszurd festészet hazai nagymestere. A 2016 januárjától új néven és intézményi struktúrával megjelenő Ferenczy Múzeumi Centrum több múzeum és galéria fenntartója, üzemeltetője. Gulyás Gábor, az új igazgató úgy véli, az intézmény új koncepciójának egyik legfontosabb célja, hogy a képzőművészetet hangsúlyosabbá téve, kiemelkedő projektek megvalósításával Szentendre újra meghatározó művészeti központtá váljon.